Dostupni linkovi

Nemačka bi mogla da napusti rusku naftu do kraja leta


Radnik okreće ventil na naftnom polju Jarakta u Irkutskoj oblasti u Rusiji, 10. mart 2019.

Nemačka je 1. maja saopštila da napreduje u osamostaljivanju od ruskih fosilnih goriva i da očekuje da će do kraja leta biti potpuno nezavisna od uvoza sirove nafte iz Rusije.

Ministar ekonomije i klime Robert Habeck rekao je da je Nemačka smanjila udeo uvoza ruskih energenata na 12 odsto za naftu, osam odsto za ugalj i 35 odsto za prirodni gas.

Nemačka je bila pod snažnim pritiskom Ukrajine i drugih evropskih država da zbog ruske agresije smanji uvoz energenata iz Rusije koji Moskvi donosi milijarde evra.

"Svi koraci koje preduzimamo, zahtevaju ogroman zajednički napor svih aktera, a znače i troškove koje osećaju i privreda i potrošači. Ali oni su neophodni ako više ne želimo da nas Rusija ucenjuje", rekao je Habeck dok Evropska unija razmatra embargo na rusku naftu nakon odluke da se zabrani uvoz ruskog uglja od avgusta.

U saopštenju se navodi da je Nemačka je uspela da se relativno brzo prebaci na uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja, što znači da je "do kraja leta realan kraj zavisnosti od uvoza ruske sirove nafte".

Osamostaljivanje Nemačke od ruskog prirodnog gasa je daleko veći izazov.
Pre ruske agresije na Ukrajinu 24. februara Nemačka je više od polovine uvezenog prirodnog gasa dobijala iz Rusije.

Taj udeo je sada pao na 35 odsto, delom zbog povećane nabavke iz Norveške i Holandije, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Da bi dodatno smanjila uvoz iz Rusije, Nemačka planira da ubrza izgradnju terminala za tečni prirodni gas (LNG) i da otvori i nekoliko plutajućih LNG terminala ove ili sledeće godine.

XS
SM
MD
LG