Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lunaček: Budućnost građana Kosova je u EU

update

Ulrike Lunaček
Članica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izjavila je u petak u severnoj Kosovkoj Mitrovici da je budućnost za sve građane na Kosovu da budu deo Evropske unije.

Lunačekova je kazala da je i budućnost kosovskih Srba u EU i da Unija zato mora da izgradi poverenje u severnom delu Mitrovice. Ona je istakla da je važno da vidi sa kakvim se problemima susreće lokalno stanovništvo i šta EU i evropski parlamentarci mogu da urade da pomognu stanovništvu.

Lunačekova je najavila da će sledeće nedelje Kosovo posetiti evropski komesar za proširenje Štefan File, kome će preneti utiske svoje posete.

Mikele Đifoni, Foto: stefanogiantin.net
"Naš je zajednički evropski napor da vidimo građane Kosova, bilo da su Srbi, Albanci ili građani neke druge nacionalnosti, kao deo EU", kazala je Lunačekova.

Ona je danas posetila Kuću EU u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde se sastala sa izaslanikom Unije za sever Kosova, italijanskim diplomatom Mikeleom Đjifonijem.

Đifoni je ponovio da je svih 27 država članica posvećeno perspektivi i Srbije i Kosova, kao delova Zapadnog Balkana, a to podrazumeva i sever Kosova:

“Ciljevi EU na Kosovu mogu da se definišu i sumiraju jednom rečenicom: Promovisanje stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta za dobrobit svih ljudi na Kosovu. U tom kontekstu ja delujem kao neformalni posrednik iz EU kako bih promovisao stavove i vrednosti EU i kako bih intervenisao u svim mogućim oblastima gde je potreban dijalog”, kazao je Đifoni.

On je izjavio da se nada da će se pitanje uklanjanja srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu rešiti vrlo brzo, bez reakcije koja bi mogla da stvori ‘probleme običnim ljudima’.
XS
SM
MD
LG