Dostupni linkovi

Luksuz i čuvari prirode na istom mestu u Budvi


Sajam automobila u Budvi, 06. oktobar 2010.
U Budvi do nedjelje traje Sajam automobila na kojem je premijerno u Crnoj Gori izloženo nekoliko novih mercedesovih modela, dok će za najskuplji model neki ljubitelj četvrorotočkaša morati izdvojiti četvrt miliona eura.

I dok mnogi posjetioci uzdišu za najskupljim i najvećim modelima, ima i onih koji se najviše zadržavaju kod modela koji nagovještavaju štedljivu i zelenu tehnologiju - kao što je električni skuter.

Najskuplji i premijerni modeli na ovogodišnjem sajmu automobila su na štandu "Lejtopis auto motiva".

"Imamo dva model koji su prije sedmicu imali svjetsku premijeru u Frankfurtu. Znači da im je Crna Gora bila slijedeća destinacija za prezentaciju, to su modeli B klase i model MN klase. Tu je još nekoliko moedela koji su pretstavljeni na Ženevskom sajmu, takođe novi modeli, po prvi put u Crnoj Gori", kažu iz Ljetopisa.

Najskuplji model na sajmu košta oko četvrt miliona eura .

"Taj model košta 221 hiljadu eura sa kompletnim paketom opreme", kažu prodavci.


Na pitanje da li ima interesenata, oni odgovaraju: ima interesovanja.


Uz ovakve, većina četvorotočkaša su ipak prijemčiviji prosječnom građaninu a primjećujemo i nagovještaje zelene moto industrije - električni skuter.

"Napaja se strujom iz običnog izvora električne energije, na običnu utičnicu. Znači, ima autonomiju od 60 kilometara pri dva sata punjenja tako da je to više nego dovoljno za neke gradske uslove ili potrebe vožnje", kaže predstavnik podgoričke kompanije koja prodaje skutere i mopede.

Zbog manjka parking prostora i velikih gužvi tokom ljetnje sezone skuteri su veoma popularni na primorju.
Sajam automobila u Budvi, 06. oktobar 2010.
Sajam automobila u Budvi, 06. oktobar 2010.

Prodavce pitamo da li je tako i u Podgorici ?

"Pa, kao i u svim većim gradovima u Evropi uvijek postoji problem parkiranja, a kod nas je i gorivo veoma skupo, među najskupljim u regionu, tako da skuteri i mopedi više ne predstavljaju nikakav luksuz nego suštu potrebu. To se vidi i po prodaji koju bilježimo za skutere i ljudi su uglavnom zadovoljni i svjesni da ukoliko jedan dan ne uparkiraju automobil jednostavno mogu da štede", kažu oni.

Prodavce smo pitali da li kupci znaju šta žele da kupe?

"Crnogorski kupac je prvenstveno jako informisan o cijeni, kvalitetu, karakteristikama određenog proizvoda. Neću da kažem da su zahtjevni ali su u svakom slučaju informisani i odlično znaju šta traže", kaže jedan od prodavaca.

Ista iskustva imaju i prodavci automobila u Crnoj Gori.

"Crnogorci su dosta upućeni u auto industriju i veliki su poznavaoci auto brendova, imaju svi dobro predznanje", kaže jedan od auto dilera.

Oni naglašavaju da je trend za džipovima pomalo opao i da je sada na nivou "pola-pola".

A, za razliku od muškaraca žene kupuju nekda više nekada manje.

"To varira iz godine u godinu, u procentima bi to išlo negdje oko 70 - 30 posto u korist muškaraca", kažu prodavci.

A šta kažu posjetioci sajma možete čuti u ovoj anketi.

XS
SM
MD
LG