Dostupni linkovi

Lukšić i Amfilohije dogovorili se oko crkve na Sv. Stefanu


Protesti građana u vezi sa obustavom izgradnje sporne crkve na Sv. Stefana, 21. april 2011. FOTO: Vjesti, Podgorica
Protesti građana u vezi sa obustavom izgradnje sporne crkve na Sv. Stefana, 21. april 2011. FOTO: Vjesti, Podgorica
Nakon što se ispostavilo da su mještani Svetog Stefana predvođeni crkvenim licima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori divlje gradili na lokaciji konzerviranih ostataka nekadašnje crkvice Svete Gospođe, preimenovane u hram Aleksandra Nevskog, Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo je da će se lokalitet morati dovesti u pređašnje stanje a nezakonito ozidano srušiti.

Policija je zabranila ulaz u grad hotel a par stotina nezadovoljnih mjestana je protestovalo sve dok nije objavljeno da se rušenja odgađa, te da su premijer Igor Lukšić i poglavar srpske crkve Amfilohije postigli dogovor.

Temelji sporne crkva na Sv. Stefanu na kojima predstavnici Srpske pravoslavne crkvežele da izgrade svoju crkvu, ali im vlasti Crne Gore to ne dozvoljavaju, 21. april 2011. FOTO: Vjesti, Podgorica
Nelegalna gradnja na konzerviranim ostatcima nekadašnje Svetosavske crkvice tempirana je uoči Vaskrsa, predvođena crkvenim licima sa djecom isturenom u prve redove.

Država je kao i u brojnim dosadašnjim slučajevima nezakonite gradnje i ovoga puta bila nemoćna. Paroh Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Siniša Smiljić, kaže da na lokalitetu nije ništa dirano.

"Imamo neke nezvanične informacije da zatvorenici nijesu htjeli ovoga puta da dignu maljeve na crkvu, na svetinju i blagoslov za njih i da im Bog dobrim vrati, a ako Bog da, nakon Vasrksa da se pribavi projektna dokumentacija i dozvola. To je Ministarstvo turizma uzelo na sebe, nakon čega će u zakonskim okvirima hram Svetog Aleksandra Nevskog biti obnovljen", kaže on.

Crkva na Svetom Stefanu ima dugu istoriju. Na malom, kamenim kućama načičkanom, ribarskom ostrvu, koje je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Crne Gore, još u 15. vijeku je podignuta crkva koja je, posvećena Presvetoj Bogorodici, ponijela ime crkva Svete Gospodje.

Neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, 1938. godine, tadašnja jugoslovenska kraljica Marija Karađordjević, na tom mjestu podiže novi hram, koji naziva crkva Aleksandra Nevskog, koga je, prema navodima, lično poštovala.

Međutim, poslije dvadesetak godina, ruši se i ova crkva, zbog adaptacije Svetog Stefana u jedinstveni grad-hotel.

Mještani su se razišli nakon što im je rečeno da su se premijer Lukšić i mitropolit Amfilohije dogovorili da se neće rušiti nelegalno izgrađeni objekat na ostacima nekadašnje crkve.



Uoči dogovora na Sveti Stefan su stigle policijske snage koje su zabranile ulaz u grad hotel. Ministar održivog razvoja Predrag Sekulić rekao je da se zakon mora poštovati te da će se bespravna gradnja morati rušiti.

"I pored čvrstog dogovora koji smo imali mještani su nastavili obnovu crkve tokom prethodna dva dana i Vlada je donjela odluku da se zakon striktno poštuje i u ovom slučaju i da se objekat sanira i da se dovede u ono stanje u kojem je bio prije intervencije mještana na samom objektu. Podsjećam da je Sveti Stefan spomenik kulture druge kategorije i cijenili smo da u ovom slučaju ne možemo praviti nikakve izuzetke, posebno nakon što su mještani prekršili ono što je bio usmeni i pisani dogovor sa Ministarstvom održivog razvoja i nakon što su grčki investitori smatrali da se takav način, odnos i ponašanje ne može tolerisati", kaže in.

Mještani Svetog Stefana su predvođeni sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori 16. aprila počeli nelegalnu gradnju na konzerviranim ostacima nekadašnje crkvice.



Nakon toga reagovao je ministar Predrag Sekulić koji je sa mještanima potpisao ugovor o obustavljanju nelegalne izgradnje.

No, istog dana mještani su nastavili zidanje koje je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ocijenio kao grubo narušavanje spomeničkog svojstva Svetog Stefana .

U daljem razvoju situacije čini se da će svaka sličnost sa Rumijom (gdje je srpska crkva nelegalno postavila limeni objekat ) biti očekivana.
XS
SM
MD
LG