Dostupni linkovi

Bjelorusija: Izvršene racije i blokirani nezavisni mediji


Urednik novina "Nasha Niva" ide na saslušanje 23. oktobar 2020.
Urednik novina "Nasha Niva" ide na saslušanje 23. oktobar 2020.

Bjelorusija je 8. jula blokirala internet stranicu najstarijih novina u zemlji i izvršila raciju u uredima nekoliko regionalnih novina koje kritikuju predsjednika te zemlje Aleksandra Lukashenka.

Nastavak je to pokušaja vlasti da ušutkaju nezavisne medije otkako je Lukashenka ponovo izabran za predsjednika prošle godine na izborima za koje opozicija i zapadne zemlje kažu da su namješteni.

Nasha Niva, medij koji je pratio proteste nakon izbora, saopćila je 8. jula da su sigurnosne snage pretresle njihove urede i pritvorili glavnog urednika Yahora Martsinovicha.

Nasha Niva je objavila video zapise na kojima se vidi kako policija brutalno pritvara demonstrante tokom antivladinih demonstracija.

Od izbora, snage sigurnosti obrušile su se na novinare, boce za ljudska prava i prodemokratske demonstrante, uhitivši više od 35.000 osoba i natjeravši mnoge aktiviste i većinu opozicionih ličnosti iz zemlje.

Uudruženje novinara Bjelorusije navelo je da su, osim Martsinovicha, na ispitivanje privedeni i novinari medija Nasha Niva Andrey Skurko, Andrey Dynko i računovođa Volha Rakovich.

Agenti KGB-a, bjeloruske agencije za državnu sigurnost, pretražili su i dva regionalna medija, Brest Gazette u gradu Brestu na granici sa Poljskom i Intex-press u gradu Baranovichi. U istočnom gradu Orsha vlasti su privele Ihara Kazmerchaka, urednika novinskog portala Orsha.eu, i pretražile kuću fotografa Dzyanisa Dubkoua.

U Bobruisku, takođe na istoku, KGB je priveo Alesiju Latsinsku, novinarku koja je radila za nezavisni novinski portal Bobr.by. U sjeveroistočnom gradu Vitebsk, pritvoren je novinar Vital Skryl, a vlasti su izvršile raciju u stanu drugog lokalnog novinara Dzmitryja Kazakevicha.

XS
SM
MD
LG