Dostupni linkovi

U ruskom napadu na Slaviansk ubijena najmanje jedna osoba


Satelitski snimak Maxar Technologiesa prikazuje krater od 40 metara i uništene zgrade u Dovhenkeu, Ukrajina, sjeverozapadno od Slavianska, 6. juna 2022.
Satelitski snimak Maxar Technologiesa prikazuje krater od 40 metara i uništene zgrade u Dovhenkeu, Ukrajina, sjeverozapadno od Slavianska, 6. juna 2022.

Ruske snage napale su u utorak pijacu u gradu Sloviansk na istoku Ukrajine, a u napadu je ubijena jedna žena i ranjene još najmanje tri osobe, saopštila je policija.

Nije odmah bilo jasno koja je municija korištena u napadu na grad na liniji fronta u regiji Donjeck, niti koliko je osoba bilo na pijaci kada je napadnuta.

Policija je saopštila da je pijaca bila zatvorena ovog dana, ali da su neke prodavnice i dalje otvorene, prenosi Reuters.

"Zajedno sa policijom dokumentujemo granatiranje grada", rekao je za Reuters tužilac Oleksandr Bakumenko, koji je bio na pijaci nakon napada.

Gradonačelnik Slovianska Vadym Lyakh napisao je na Facebooku da je grad meta teškog granatiranja i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Rusija je osigurala skoro potpunu kontrolu nad susjednom regijom Lugansk i usmjerava svoju pažnju na Sloviansk kao kapiju za zauzimanje ostatka regije Donjeck.

Proteklih dana ispalila je nekoliko raketnih salva na Sloviansk.

Od nedjelje je u bombardovanju ubijeno najmanje šest osoba, a povrijeđeno još 19 u gradu u kome je prije rata živjelo oko 100.000 stanovnika, navodi AFP.

Sloviansk i regionalni administrativni centar Krematorsk su pod kontrolom Ukrajine i sljedeći su ciljevi Rusije koja se fokusirala na zauzimanje istočne regije Donbas.

XS
SM
MD
LG