Dostupni linkovi

Luanda najskuplji, a Karači najjeftiniji grad na svijetu


Pogled iz vazduha na "City", poslovnu zonu u Londonu, 21. avgust 2008.
Pogled iz vazduha na "City", poslovnu zonu u Londonu, 21. avgust 2008.
Svjetsko istraživanje troškova života koje potpisuje Mercer Consulting obuhvaća 214 gradova na pet kontinenata, uzeti su u obzir troškovi preko 200 predmeta u svakom mjestu, uključujući stanovanje, prijevoz, hranu, odjeću, kućanstvo i zabavu.

To je svjetski najobuhvatnija anketa ovog tipa i napravljena je prije svega za velike kompanije i vlade kako bi što bolje odredili naknade za svoje zaposlenike u drugim zemljama. Valute su mjerene u odnosu na američki dolar i evo rezultata:

Luanda u Angoli je svjetski najskuplji grad, a Karachi je najjeftiniji.

Tokio je, isto kao i prošle godine, ostao na drugom mjestu, a N'Djamena u Čadu na trećem.
Zatim slijedi Moskva, peta je Ženeva, a Osaka šesta. Zurich je sa šestog pao na sedmo mjesto, dok je Hong Kong ove godine deveti.

Istraživanje je obuhvatilo i neke države regiona, pa je zanimljivo vidjeti gdje su se se one "smjestile" na ovoj ljestvici: Hrvatska, grad Zagreb je na poziciji broj 100, Srbija, Beograd je 189, Bosna i Hercegovina, Sarajevo je 192, a Makedonija, Skopje 200.

Nathalie Constantin-Métral, koja je odgovorna za ovu anketu u Merceru ističe značaj ovog istraživanja:

"Multinacionalna poduzeća su odavno shvatila konkurentsku prednost globalne,
mobilne radne snage, te trajni izazov u ravnotežama cijena za njihove radnike-iseljenike. Valute, inflacije, političke nestabilnosti i prirodne katastrofe su bitni faktori koji utječu na troškove života iseljenika. Bitno je da poslodavci razumiju njihov utjecaj, kako bi osigurale svojim talentiranim zaposlenicima dobre i konkurentne pakete naknade."


Građani u redu na ulazu u jedan hram, Karači, 10. oktobar 2010.

Sveukupno gledano, troškovi života u gradovima diljem Europe, u 2011., ostao je relativno stabilan, dok je u Africi došlo do povećanja troškova života u nekim ključnim gradovima.

U Sjevernoj Americi povećanje cijena benzina i dalje doprinositi rastu potrošačkih cijena, a svjedoci smo i dramatičnog porasta troškova života u australijskim gradovima zbog jačanja domaće valute u odnosu na američki dolar.

Komentirajući ovogodišnja kretanja u Europi gospođa Constantin-Métral ističe:

"U većini zapadnoeuropskih gradova troškovi života za iseljenike ostali su relativno stabilni u posljednjih 12 mjeseci. Međutim, mnogi gradovi su pali na ljestvici. Razlog za to je što su svi oni poređeni sa New Yorkom, a cijene su tamo značajnije porasle nego u većini europskih gradova. Smanjenje troškova smještaja, zbog ekonomske krize, također je uticalo na promjene u poretku, kao što se desilo sa Barcelonom i Atenom."

Zanimljivo je, ukoliko se uzmu u obzir pojedinačne cijene, da je u Luandi najskuplje iznajmljivanje dvosobnog stana, gdje ćete najviše platiti i jedan hamburger. Dnevne novine su najskuplje u Tokiju. U Moskvi je najskuplja kino karta, a tu ćete najviše novca dati i za šalicu kave ili litar mlijeka.
XS
SM
MD
LG