Dostupni linkovi

London upozorava Rusiju, ali i pozdravlja spremnost za razgovore


„Jedini izlaz iz trenutne situacije za Rusiju je kroz dijalog i pozdravljam činjenicu da je Rusija signalizirala da je spremna da uđe u pregovore u januaru“, saopštila je britanska šefica diplomatije Liz Tras (Truss).

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras (Truss) ponovila je u četvrtak upozorenje Rusiji da bi svaki upad u Ukrajinu bio skupa greška, ali je pozdravila spremnost Moskve da pristupi razgovorima, preneo je Rojters.

„Svaki upad Rusije bio bi ogromna strateška greška i bio bi dočekan snažno, uključujući koordinisane sankcije sa našim saveznicima kako bi nametnuli ozbiljne gubitke interesima i ekonomiji Rusije“, navela je ona u saopštenju.

„Jedini izlaz iz trenutne situacije za Rusiju je kroz dijalog i pozdravljam činjenicu da je Rusija signalizirala da je spremna da uđe u pregovore u januaru“, dodala je britanska šefica diplomatije.

Komandanti oružanih snaga Velike Britanije i Rusije Toni Radakin i Valerij Gerasimov razgovarali su telefonom, 23. decembra, o regionalnoj i globalnoj bezbednosti, javio je TASS pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 23. decembra da Rusija želi da izbegne konflikt sa Ukrajinom i Zapadom, ali da joj je "momentalno" potreban odgovor od SAD i njihovih saveznika na zahtev za bezbednosne garancije.

Kremlj negira da planira invaziju na Ukrajinu i navodi da je Zapad zahvaćen rusofobijom. Moskva smatra da širenje NATO-a preti Rusiji i da je u suprotnosti sa uveravanjima koja su joj data nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

XS
SM
MD
LG