Dostupni linkovi

Lončar: Ima obolelih među sveštenim licima u Srbiji


Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da „ima obolelih među sveštenim licima“, povodom informacije da je episkop Stefan, vikar patrijarha Irineja, zaražen korona virusom.

„Ima među sveštenim licima pozitivnih, svi su na bolničkom lečenju, nadležni epidemiolozi utvrđuju kada su se i kako zarazili, tek onda mi možemo da damo sud“, rekao je Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba, odgovarajući na pitanje koliko je sveštenih lica pozitivno na korona virus, koliko njih je držalo uskršnje liturgije, ali i čija je odgovornost to što su sveštena lica potencijalno ugrozila sve oko sebe, jer su pojedini služili liturgije uz prisustvo vernika za vreme policijskog časa.

„Mi ta saznanja sada nemamo, možda ti ljudi uopšte nisu bili ni na jednoj službi. Sve bih zamolio da vode računa, da ne donose prerane zaključke“, rekao je Lončar.

Tri bebe zaražene korona virusom

„U dečjoj bolnici hospitalizovane su tri bebe, sve su dobro“, rekao je imunolog Srđa Janković, dodajući da je oko 30 dece zaraženo korona virusom, ali da su svi sa blagom kliničkom slikom, te da je „utešna i pozitivna okolnost da virus ne pogađa teško decu“.

Napomenuo je i da postoji vrlo mala verovatnoća da se i kod deteta pojavi teža klinička slika, te da „nikoga ne treba da smatramo apsolutno zaštićenim“.

Stevanović: Situacija pod kontrolom

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović istakao je da polako pada broj obolelih.

„Uspeli smo da stvar držimo pod kontrolom, ali nam je i dalje potreban veliki oprez da održimo ovaj trend. Ovo je dobro, ali i dalje nema opuštanja, ako budemo pokazali neozbiljnost, epidemija može da se vrati i da broj obolelih opet počne da raste“, istakao je Stevanović.

Ministar zdravlja je rekao i da „još nema odluke o trajanju policijskog časa za vikend“.

Na pitanje da li će odgovarati upravnici zdravstvenih ustanova zbog oboljevanja pojedinih zdravstvenih radnika i pacijenata, ministar zdravlja je rekao da će „kompletna analiza svega onoga što se dešavalo do sada potrajati par meseci do godinu dana, jer je toliko vremena potrebno da bi se sagledalo sve i doneli zaključci“.

Kada je reč o popuštanju mera, Lončar je istakao da „treba da se naviknemo da živimo sa korona virusom“.

„Virus je sa nama, oko nas, moramo da držimo distancu, šta god da se dešava, kakve god mere da se donose, nećemo ići bez maske, poštovaćemo fizičku distancu“, rekao je Lončar, dodajući da „u svakoj apoteci mogu da se nabave i maske i rukavice“.

Bez odgovora o ceni respiratora

Kada je reč o zaštitnoj opremi, Lončar je rekao da je „činjenica da je opreme bilo, da opreme ima“, te da bi bila „drugačija situacija i drugačiji rezultati da opreme nije bilo“.

Ministar, međutim, nije odgovorio na pitanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) koliko je respiratora Srbija nabavila za vreme epidemije korona virusa, jer je, kako je rekao, „proces u toku“.

„I kada respirator platite i potpišete ugovor nije sigurno da će stići u Srbiju, ne postoji jedinstvena cena u ovoj situaciji kada svuda fale respiratori. Respiratori su kupljeni gde god su mogli da se kupe“, rekao je Lončar, objašnjavajući da se za odgovor o broju nabavljenih respiratora i njihovoj ceni mora sačekati da se „ugovori koji su potpisani realizuju, da mi te respiratore koje smo poručili da stignu u Srbiju“.

„Treba da organizujete transport u ovoj situaciji dok nemate letove, i da u međuvremenu (respiratore) nisu preprodali nekom drugom ili trećem“, rekao je Lončar, dodajući da je to „težak i komplikovan proces“, kao i da je Srbija „i dalje u fazi nabavke“, a da otkad je on na čelu ministarstva zdravlja „ne postoji nijedan dinar za koji se ne zna gde je“.

O testiranju onkoloških pacijenata

Govoreći o testiranju onkoloških pacijenata, Lončar je rekao da će se testirati „svi onkološki pacijenti koji mogu da se testiraju a da se ne izgubi vreme“, koje je neophodno za njihovu terapiju.

„Ako nemamo dovoljno vremena, oni će primiti terapiju. Ne možete da insistirate na proceduri, a da nekome ugrozite zdravlje. Najvažnije je da nekome ne ugrozimo zdravlje, da svi prime onkološku terapiju, a da pri tome zaštitimo zdravstvene radnike“, rekao je Lončar.

Na pitanje novinarke redakcije Insajder „zašto Krizni štab ne osuđuje nadrilekarstvo koje se promoviše na televiziji Pink“, ministar zdravlja je odgovorio – „jedino što mogu da vas zamolim je ako možete da zdravstvo ne prebacujete na teren politike“.

Doktor Stevanović je na isto pitanje odgovorio da je „pitanje terapije i terapijskih protokola je isključivo za one koji su za to školovani“, te da struka donosi odluku šta će biti prihvatljivo.

„Bilo kakvo razmatranje terapijskih protokola van struke je nešto na šta ne treba obraćati pažnju“, rekao je on.

Imunolog Srđa Janković je dodao da je „na više mesta rekao da samo terapije koje imaju naučne dokaze dolaze u obzir“.

Dnevnik: 84 sata u karantinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

XS
SM
MD
LG