Dostupni linkovi

Lončar: Sve manje pregleda i pacijenata na respiratorima u Srbiji


Bolnica, Beograd
Bolnica, Beograd

Ima dovoljno mesta u svim COVID bolnicama u Srbiji i smanjio se pritisak na COVID ambulante. Bez obzira što se situacija popravlja, nijedna COVID ambulanta neće biti zatvorena, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

"Danas imamo prvi dan posle dužeg vremena da nećemo imati potrebe za prevođenjem pacijenata, ni iz Beograda u unutrašnjost, niti obrnuto", rekao je Lončar, nakon sastanka sa direktorima ovih bolnica.

Uz to, kako je naveo, ohrabruje podatak da se smanjuje pritisak na COVID ambulante.

"Manje je pacijenata koji dolaze u COVID ambulante i lagano se smanjuje broj pacijenata na respiratorima. Još uvek to je ogroman broj", rekao je on za RTS.

Prema njegovim rečima, preduzete mere su dale rezultate jer su se građani pridržavali preporuka.

"Ubuduće, biće nam onako kako smo se ponašali. Sad smo dokazali da kada primenjujemo mere, dobijemo rezultat. Od nas samih zavisi kako će nam biti u budućnosti, ako izmenimo navike i ako se budemo ponašali kao što smo u poslednje vreme, imaćemo bolje rezultate", rekao je Lončar.

Dodao je da nijedna od ovih ambulanti neće biti zatvorena.

"Smanjićemo kapacitet ljudi koji rade jer nemamo više toliki broj pacijenata. One koji ne moraju da budu tu, pustićemo da se odmore, jer ne znamo šta nas čeka u narednom periodu", rekao je Lončar, dodajući da to važi i za COVID ambulante, ali i za bolnice.

Čekajući testiranje i rezultate na korona virus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Rekao je i da je dogovoreno da bolnice u unutrašnjosti koje imaju prostora vraćaju odeljenja u redovan proces rada za pacijente koji su negativni na korona virus.

"Za Beograd nam je prioritet u bliskoj budućnosti da Klinike za dermatovenerologiju, reumatologiju i ortopediju Banjica, kada se ukažu prilike, polako vraćamo u redovan sistem rada, jer imamo pacijenata koji zahtevaju da budu na tim mestima i da se leče", rekao je Lončar, dodajući da pacijenti ni sada ne trpe i da su svi hitni slučajevi zbrinuti.

Lončar je rekao i da je tim lekara iz Italije koji je došao u Srbiju obišao Infektivnu kliniku i da im predstoji obilazak zemunske bolnice.

"Oni su već dva dana sa našim lekarima koji rade u COVID bolnicama. Sutra je sastanak gde će biti prva razmena iskustava nakon kojih će biti saopšteni neki prvi zaključci", rekao je Lončar.

XS
SM
MD
LG