Dostupni linkovi

Lončar: Pet hiljada COVID pozitivnih u bolnicama, zaraženo 1.100 zdravstvenih radnika


Zdravstveni radnici u privremenoj COVID bolnici u beogradskoj Areni
Zdravstveni radnici u privremenoj COVID bolnici u beogradskoj Areni

Skoro pet hiljada pacijenata pozitivnih na korona virus je na bolničkom lečenju, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je naveo da je u Beogradu oboren rekord sa skoro 5.600 pregleda u poslednja 24 sata.

Ministar je rekao da je 1.100 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, a da je od njih 52 na bolničkom lečenju.

Preraspodelom u COVID i ne-COVID sistemu obezbeđena su mesta u bolnicama, naveo je ministar.

"Ne kažem da će svi ostati u Beogradu koji budu za bolničko lečenje", rekao je Lončar na konferenciji za novinare posle sastanka s direktorima COVID bolnica.

Kako je objasnio, mesta za bolničko lečenje obezbeđena su u Mladenovcu, Banji Koviljači, Nišu i Kragujevcu.

"Proširujemo sada kapacitete pošto u Beogradu nemamo gde da proširimo. Popunjavaju se Banja Selters i Banja Koviljača. Jedan deo pacijenata iz beogradske Arene kojima ne treba kiseonik preći će u neke od tih bolnica koje smo otvorili", rekao je Lončar.

Dodao je da se sada radi na otvaranju Vojne bolnice u Nišu i Opšte bolnice u Leskovcu.

"Imamo dovoljno mesta u privremenoj bolnici Čair (u Nišu) i u privremenoj bolnici u Kragujevcu. Tamo imamo potrebno osoblje i lekove", rekao je Lončar.

Dodao je da će za nekoliko dana biti otvorene COVID-bolnice u Batajnici kod Beograda i Kruševcu čija se izgradnja privodi kraju.

On je objasnio da je sve više mladih s ozbiljnom kliničkom slikom.

Lončar je rekao da se predviđa da će broj obolelih da raste u narednim danima, a da se nadaju da će dodatne mere koje stupaju na snagu danas, 17. novembra, dati rezultate za deset dana.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da trećina pozitivnih pacijenata mora na bolničko lečenje, da 15 do 20 posto njih zahteva vrlo ozbiljnu terapiju, a 5 do 7 procenata zahteva intenzivnu negu i verovatno će biti za neku formu ventilacije.

Ministar zdravlja je poručio da se strogo vodi računa i o ne-COVID pacijentima, pre svega kardiovaskularnim, neurološkim i onkološkim.

Prema podacima Ministarstva zdravlja saopštenim u ponedeljak, 16. novembra, u prethodna 24 sata, u Srbiji je preminula 21 osoba od posledica korona virusa, a registrovano je još 2.813 slučaja zaraze.


XS
SM
MD
LG