Dostupni linkovi

Brnabić: Od 17. novembra nove pooštrene mere za suzbijanje korona virusa


Ana Brnabić

Vlada Srbije je na sednici 15. novembra donela odluku da se ograniči rad svih ugostiteljskih objekata osim, apoteka, dostave hrane, benzinskih pumpi i privrede, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić u nedelju, nakon sednice.

"Vlada je donela odluku da u ovom trenutku ograničimo rad svega, pre svega rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ugostiteljski objekti neće moći da rade od 21 sat do 5 sati ujutru. Ta mera stupa na snagu 17. novembra i trajaće 15 dana.

„Prvog decembra će Vlada odlučiti da li će mere biti popuštene ili dodatno pooštriti“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je Vlada tu odluku donela na predlog medicinskog dela Kriznog štaba.

Prema njenim rečima, sledeća mera koja Vladi stoji na raspolaganju je zabrana kretanja, ali je Brnabić dodala da Vlada trenutno nije za to i da se ne razmišlja o tome.

Premijerka Srbije je napomenula da ova mera nije uvedena "ni previše rano, niti previše kasno", te dodala da se Srbija i dalje nalazi u zelenoj zoni kada je reč o epidemiološkoj situaciji.

Brnabić je objasnila da je u Srbiji smrtnost od bolesti COVID-19 u ovom trenutku iznosi 1,3 procenata i da samo nekoliko zemalja ima nižu smrtnost od te.

Kako kaže, u Srbiji se dobija rezultat testa na koronu u proseku za pet sati najdalje 12 sati čekanja, te da se na rezultate u mnogim drugim zemljama čeka više od pet dana.

Istakla je da je situacija u školama stabilna i bezbedna i da će škole normalno funkcionisati.

"Mi trenutno u osnovnim školama u čitavoj Srbiji imamo 39 zaraženih učenika, od toga u Beogradu 20", rekla je.

U srednjim školama je 52 učenika pozitivno na COVID-19, od čega su 22 u Beogradu, kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da je počela implementacija novog Zakona o sprečavanju zaraznih bolesti i da je, prema podacima koje ima, počelo izricanje mandatnih kazni za lica koja krše zakon.

Ponovo je apelovala na građane da budu disciplinovani i da poštuju sve mere, te da nose maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom gde nije moguće održati fizičku distancu.

XS
SM
MD
LG