Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNMIK: Lokalni izbori Srbije na Kosovu nelegitimni


Sedište UNMIK-a u Prištini

Domaći i međunarodni predstavnici na Kosovu smatraju da su lokalni izbori Srbije na Kosovu, koji će se zajedno sa parlamentarnim održati 11. maja, nelegitmni.

Portparol UNMIK-a, Aleksander Ivanko izjavio je u sredu da su izbori koje će država Srbija održati na Kosovu 11. maja za UNMIK nelegitimni, ali da oni nemaju nameru da ih onemoguće.


"Mi smatramo da ovi izbori nisu legitimni, da nemaju zakonsku vrednost, nezavisno od broja učesnika na njima,"
izjavio je Ivanko na redovnoj konferenciji za novinare međunarodnog prisustva na Kosovu.

Ivanko je rekao da će sigurno veliki broj Srba izaći na izbore, posebno u severnom delu Kosova, ali da imaju protivrečne informacije o učešću na izborima Srba sa juga Kosova.

" Ne mislim da bi bila dobra ideja da se silom predupredi održavanje ovih izbora, i ne mislim da neko to želi. U vezi sa tim mi smo zauzeli jasan politički stav, da izbori nisu validni, oni nemaju legitimitet na Kosovu."

UNMIK je prema Ivanku o tome informisao i Vladu Kosova koja je podržala taj stav.


"Za ovakav stav imamo podršku i značajnih međunarodnih partnera," rekao je Ivanko.


Istovremeno premijer Kosova Hashim Thaqi nije želeo da govori o efektima održavanja lokalnih izbora Srbije na teritoriji Kosova, niti da komentariše današnju predizbornu kampanju premijera Srbije, Vojislava Koštunice u Zubinom Potoku i istakao da su Kosovo i Srbija, dve susedne i nezavisne države.

„Kosovo i Srbija su dve susedne nezavisne države. Ko će pobediti na izborima Srbije to će odlučiti građani Srbije. Međutim, svaka demokratska poruka iz Boegrada ima dobre refleksije za mir i stabilnost u regionu i za investicije međunarodne zajednice u regionu,“ rekao je premijer Tači.

I Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo na sastanku u Prištini, koji je održan bez prisustva novinara je, kako je najavljeno na nivou ambasadora odnosno šefova kancelarija 15 zemalja članica grupe, razgovarala o mogućim efektima održavanja lokalnih izbora Srbije na teritoriji Kosova.

XS
SM
MD
LG