Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izborna bitka za Podgoricu


Važnost osvajanja Podgorice predstavlja prioritet za sve političke stranke, kažu u CEMI-ju

Predstojeći lokalni izbori u Crnoj Gori, koji se održavaju krajem maja, biće novi test za političke partije. Najvažniji za političke partije, ali i veći dio javnosti, su izbori za Glavni grad. Podgorica, naime, predstavlja administrativni, univerzitetski, biznis, kulturni i diplomatski centar, kao i grad u koji se doseljava sve više stanovnika posebno sa sjevera Crne Gore. Osim uticaja na život građana, rezultat predstojećih izbora će nositi i snažnu političku poruku.

Parlamentarne političke stranke su se veoma precizno podijelile za nastup na predstojećoj političkoj trci za Podgoricu, u kojoj živi skoro trećina stanovništva Crne Gore. Tako je dosadašnja vlast u Podgorici na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), okupila manjinske stranke i par građanskih, a nosilac liste Ivan Vuković poručuje:

"Svjestan sam šta ovi izbori znače. Mislim da njihov značaj bitno prevazilazi lokalne okvire. Iako sam apsolutno siguran da će upravo ova koalicija trijumfovati, hipotetički ukoliko bi se desilo da to tako ne bude, mislim da bi sve ono što smo radili u posljednjih desetak godina bilo u najboljem slučaju jedno vrijeme usporeno ako ne i zaustavljeno."

Opozicioni Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP poručuju da su izbori u Podgorici stepenica ka smjeni vlasti na čijem je čelu Milo Đukanović. Nosilac liste Slaven Radunović kaže da mu je Đukanović jedini protivnik.

"Svi drugi u Crnoj Gori njega (Đukanovića) prate, svi oni iz režima su lutke koje će da popadaju za jedan dan kada srušimo u Podgorici vlast. Zamislite evropsku metropolu koja nema kolektor za fekalnu kanalizaciju, nego se izliva usred grada u Moraču, zamislite metropolu koja nema uređen gradski saobraćaj i koja nema osim jednu gimnaziju", navodi Radunović.

Radunović: Zamislite evropsku metropolu koja nema kolektor za fekalnu kanalizaciju, nego se izliva usred grada u Moraču
Radunović: Zamislite evropsku metropolu koja nema kolektor za fekalnu kanalizaciju, nego se izliva usred grada u Moraču

Građanski savez za promjene, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos teže smjeni vlasti u Podgorici. Ivan Vujović poručuje da će promjenama, sa vlasti otići oni koji Podgoricu smatraju svojim privatnim vlasništvom.

"Moramo okupiti sav stručni kadar i potencijal kako bi se grad razvijao u smjeru koji odgovara opštem, a ne interesu otuđenih pojedinaca koji su mislili da su iznad Podgorice i države. Mi želimo promjene, a to znači smjenu aktuelne vlasti u Podgorici", kaže Vujović.

Ujedinili su se Demokrate Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića. Jedan od čelnih ljudi Luka Rakčević najavljuje borbu protiv tajkuna.

"Naši parkovi simboli grada, poput Njegoševog parka i atraktivni prostor poput 'kasarne Morača', poklanjaju se privilegovanim tajkunima zarad izgradnje stanova za tržište. Takav odnos se pod hitno mora mijenjati", navodi Rakčević.

Socijaldemokrate vjeruju da će biti dio buduće vlasti. "Apsolutno sam siguran", kaže nosilac liste te stranke Đorđije Suhih, "da ćemo nakon ovih izbora biti veoma značajan faktor u lokalnoj vlasti i da ćemo svi zajedno učiniti dosta za našu Podgoricu po mjeri svih građana."

Pored navedenih listi, za Podgoricu se bore Ujedinjena Crna Gora i još jedan broj vanparlamentarnih političkih subjekata. Važnost osvajanja Podgorice predstavlja prioritet za sve političke stranke, u odnosu na ostale gradove u kojima se održavaju izbori, kaže direktor Građanske alijanse Boris Raonić. Podgorica je centar biznisa, državne administracije, diplomatije, kulture i univerziteta i grad u koji se sve više stanovnika naseljava. Prema riječima Raonića, političke partije će prema dosadašnjoj praksi osim lokalnih tema, voditi kampanju koja će obuhvatiti i teme iz visoke politike.

Raonić: Kampanja prilagođena svijesti građana
Raonić: Kampanja prilagođena svijesti građana

"Jedina neizvjesnost u odnosu na prethodne parlamentarne i predsjedničke izbore, a i po bitnosti je sama Podgorica. Tako da će sva pažnja javnosti i pretpostavljam partija, biti fokusirana prvenstveno na ovaj grad. Iako je kampanja tek počela, iako će biti kratka, iskustvo svih prethodnih izbora govori da se na lokalnim izborima po pravilu ponavljaju iste stvari. Bave se ne smo nacionalnim nego i globalnim pitanjima, a najmanje onim što su nadležnosti lokalne samouprave", ocjenjuje Raonić.

"I to je", navodi, "za ovakvu svijest građana, itekako prilagođena kampanja".

"Naravno, predstoji i ono što smo vidjeli na svim prethodnim izborima, a to je homogenizacija biračkog tijela kao što je radikalna retorika kroz neke teme kao što su nacionalna pitanja. Ne očekujem ništa novo u ovoj izbornoj kampanji u odnosu na ono što smo do sada vidjeli nekoliko puta", kaže Raonić.

Pored Podgorice 27. maja održaće se lokalni izbori u još 11 crnogorskih opština i to: u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Šavniku, Žabljaku i u gradskoj Opštini Podgorice - Golubovcima. Dok će sedam dana ranije 20. maja građani birati odbornike za lokalnu vlast Plužina. Od opština u kojima će se održati lokalni izbori najviše upisanih birača, prema podacima Državne izborne komisije sa posljednjih predsjedničkih izbora, je u Bijelom Polju 40.561, Baru 38.547, Pljevljima 26 091. U ovim opštinama DPS, koja je vladajuća na državnom nivou, i na lokalnom nivou trenutno vrši vlast u saradnji sa koalicionim partnerima.

Prema ocjenama pojedinih analitičara baš u ovim opštinama partije će na lokalnim izborima "voditi bitku za svaki glas i to sa neizvjesnim ishodom" - nedavno je ocijenio politički analitičar i izvršni direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović.

"Posebno kad govorimo o predstojećim izborima u Podgorici i nekim drugim opštinama u kojima je rezultat neizvjestan kao što su Bijelo Polje i Pljevlja. U tim opštinama praktično nijanse odlučuju ko će imati većinu, odnosno ko će formirati lokalnu vlast", kazao je Vujović.

Pored Bara, Bijelog Polja, i Pljevalja, DPS trenutno ima većinu i u lokalnim parlamentima Danilovgrada, Žabljaka, Šavnika i gradske Opštine Golubovci.

U Kolašinu lokalnu koalicionu vlast, od lokalnih izbora 2014. godine, čine partije koje su na državnom nivou opozicija, SDP, DF, SNP. U Rožajama Bošnjačka stranka (BS) samostalno vrši vlast, dok su Plužine opština u kojoj još od 1997. godine DPS nije vršio vlast. U ovoj opštini, u pivskom kraju, dominira na državnom nivou opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP).

A evo šta su kolegi Predragu Tomoviću Podgoričani rekli da očekuju od predstojećih izbora:

Očekivanja od izbora u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    Na Radiju Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG