Dostupni linkovi

Tužilaštvo ispituje vjerodostojnost snimka o kupovini glasova u Ulcinju


Lokalni izbori u Ulcinju 27. marta 2022.
Lokalni izbori u Ulcinju 27. marta 2022.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je saopštilo da će ispitati snimak koji se 4. aprila pojavio na društvenim mrežama, a na kojem navodno više članova koalicije "Za novi početak" u Ulcinju razgovara o kupovini izbornih glasova.

U SDT-u su od ranije formirali predmet povodom navodnih zloupotreba povezanih sa održavanjem lokalnih izbora u Ulcinju, a objavljeni snimak će takođe biti ispitan u kontekstu eventualnog postojanja krivičnog djela iz nadležnosti SDT-a, navodi se u saopštenju.

Na snimku se navodno čuju lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, nosilac liste “Za novi početak”, takođe iz URA Omer Bajraktari, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, komunalni inspektor u Ulcinju Amir Mehmeti i nepoznata osoba.

Oni na albanskom jeziku navodno razgovaraju o kupovini izbornih glasova.

Iz ulcinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) tvrde da je snimak dokaz kupovine glasova pred ponavljanje izbora na jednom glasačkom mjestu.

Građanski pokret URA je saopštio da je riječ o montiranoj aferi, što tvrdi i poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka, koji dodaje da je riječ o "očajničkom pokušaju konkurencije". Abazović je najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica koje je, kako je rekao, montiralo njegov glas na audio snimku.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pozvao nadležne da hitno reaguju.

"Kupovina glasova je krivično djelo. Pozivamo tužilaštvo da hitno ispita slučaj i obavijesti javnost. Ili je u pitanju montaža ili djelo protiv izbora - kako god bilo, u pitanju je ozbiljno djelo", kažu u CDT.

Na lokalnim izborima koji su 27. marta održani u Ulcinju, nijedna partija nije dobila apsolutnu većinu da samostalno formira vlast.

Prema preliminarnim rezultatima je od 33 odborničkih mjesta 14 pripalo listi koaliciji "Za novi početak" koju čine građanski pokret URA, Demokratska partija, Albanska alternativa, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija.

Lista Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke je osvojila šest mandata, koalicija Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza šest, Forca pet i Demokrate dva mandata.

U prvim izjavama nakon izbora je nagoviještena moguća postizborna koalicija kojima bi DPS, DUA i Forca mogli oformiti vladajuću većinu.

Međutim, koalicija "Za novi početak" je zatražila ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu koji bi im potencijalno mogao donijeti glas prevage za formiranje lokalne vlasti sa Demokratama.

Ponovljeno glasanje je zakazano za srijedu, 6. april.

Dosadašnju vlast u Ulcinju, gdje većinu stanovnika čine Albanci, imali su DPS i manji koalicioni partneri.

Povodom objavljivanja audio snimka o mogućim zloupotrebama i narušavanju izbornog procesa na lokalnim izborima u Ulcinju, Odbor za bezbjednost i odbranu je 5. aprila odlučio da održi kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

XS
SM
MD
LG