Dostupni linkovi

Bez apsolutne većine na izborima u crnogorskim opštinama Ulcinju i Beranama


Nijedna partija nema apsolutnu većinu da samostalno formira vlast u opštinama Ulcinj i Berane, pokazuju preliminarne partijske projekcije rezultata nakon izbora održanih 27. marta u te dvije opštine.

U obje opštine vlast će se formirati postizbornim koalicijama o kojima se partije večeras nijesu konkretno odredile.

Prema preliminarnim rezultatima u Ulcinju, u kome više od 70 odsto stanovništva čine Albanaci, najviše mandata 14, od ukupno 33 osvojila je lista Koalicija "Za novi početak", na čelu sa Građanskim pokretom URA, Dritana Abazovića.

Druga po broju osvojenih mandta je lista Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Bošnjačka stranka koja je osvojila 6, koalicija Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza 6 , Forca 5 i Demokrate dva mandata.

Iako nijedna lista nema većinu da bi samostalno mogla da formira vlast, predsjednik URA , Dritan Abazović proglasio je "apsolutnu pobjedu na izborima".

U Ulcinju najjužnijoj crnogorskoj opštini do 19 sati glasalo je nešto preko 50 odsto birača od ukupno 20.392 upisanih birača.

U prethodnom četvorogodišnjem periodu na vlasti je bila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića sa manjim koalicionim partnerima.

U Beranama, na sjeveru Crne Gore, opštini u kojoj dominatno žive Srbi, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, koja je izlašla sa širokom koalicijom manjih opozicionih stranaka , osvojila je najviše, 9 mandata od ukupno 35 u lokalnom parlamentu.

Prema partijskim preliminarnim projekcijama od prosrpskih partija Socijalistička narodna partija osvojila je 7 mandata, lista Demokratskog fronta 6, koliko su osvojile i Demokrate. Politička organizacija "Berane sad" koju predvodi odlazeći premijer Zdravko Krivokapić osvojila je 4 mandata, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan .

Na izborima u Beranama do 19 sati glasalo je nešto preko 60 odsto građana od ukupno 23.535 upisanih birača.

Prethodne četiri godine okosnica vlasti u Beranama bila je Socijalistička narodna partija, koja je na poslednjim parlamentarnim izborima bila u koaliciji sa Demokratskim frontom.

Izborni dan u obje opštine protekao je mirno. Primjedbe partija su se uglavnom odnosile na postojanje pritiska na birače da glasaju za određene liste.

Nevladine organizacije nijesu nadgledle izbore, opštinske izborne komisije nijesu se oglašavale povodom rezultata tako da su jedini izvor političke partije - učesnice izbora čiji se podaci o rezultatima u potpunosti poklapaju.

Lokani izbori održavaju dok traju pregovori o formiranju nove manjinske Vlade Crne Gore.Aktuelnoj Vladi je početkom februara izglasano nepovjerenje.

XS
SM
MD
LG