Dostupni linkovi

Uslovna kazna ruskoj aktivistkinji preinačena u zatvorsku


Ljubov Sobol, advokat Fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Aleksej Navaljni.
Ljubov Sobol, advokat Fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Aleksej Navaljni.

Sud u Moskvi preinačio je jednogodišnju uslovnu kaznu izrečenu opozicionoj političarki Ljubov Sobol, bliskoj saradnici zatvorenog antikorupcionog aktivista Alekseja Navaljnog, na zatvorsku kaznu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Njen advokat Vladimir Voronjin rekao je 2. decembra da je odluku doneo Simonovski okružni sud u ruskoj prestonici.

Sobol (34) pobegla je iz Rusije u avgustu, nekoliko dana nakon što je osuđena na 18 meseci uslovne kazne u drugom slučaju jer ju je sud u Moskvi proglasio krivom za javno pozivanje na kršenje mera predostrožnosti u cilju suzbijanja korona virus, optužba koja je naširoko korišćena protiv onih koji su učestvovali u protestima širom zemlje protiv zatvaranja Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsednika Vladimira Putina.

U medijskim izveštajima se navodi da se Sobol trenutno nalazi u susednoj Estoniji.

Sud je 15. aprila proglasio Sobol krivom za nelegalan prisilni ulazak u stan službenika Federalne službe sigurnosti (FSB) Konstantina Kudrjavceva u decembru 2020. godine, nekoliko sati nakon što je Navalni objavio snimku, kako je rekao, telefonskog razgovora s Kudrjavcevim.

Tokom 49-minutnog telefonskog poziva, u kojem se Fondacija za borbu protiv korupcije predstavljala kao funkcioner FSB-a koji provodi internu reviziju, Kudrjacev je opisao detalje operacije trovanja Navaljnija.

Istražitelji su naveli da je Sobol gurnula Kudrjavčevu punicu koja je joj je otvorila vrata njegovog stana i nasilno ušla.

Sobol je odbacila optužbu, rekavši da nije forsirala Kudrjavcevu punicu, već je otišla u stan da se sretne s Kudrjavcevim i pitala ga za njegov razgovor s Navaljnim.

XS
SM
MD
LG