Dostupni linkovi

Ljimajeva odbrana traži odlaganje suđenja za februar


Fatmir Ljimaj sa advokatom odbrane stiže u sud u Prištini, 11. novembar 2011.
Fatmir Ljimaj sa advokatom odbrane stiže u sud u Prištini, 11. novembar 2011.
U Okružnom sudu u Prištini u petak je nastavljen sudski proces protiv Fatmira Ljimaja, poslanika Skupštine Kosova i još devetorici optuženi za ratne zločine 1999. godine u selu Klečka na Kosovu.

Na početku sednice sudija je pročitao optužnice za svakog optuženog, a koji su se izjasnili nevinim.

Međunarodni advokat Karim Kan je u ime odbrane Fatmira Ljimaja zatražio da se glavno suđenje optuženih u slučaju Klečka odloži za februar, pošto je odbrana sa zakašnjenjem dobila dokumente sa optužbama, te, kako je rekao, nije imala dovoljno vremena da ih analizira.

Inače, glavni svedok u ovom slučaju, Agim Zogaj, poznat kao svedok X, pronađen je mrtav u Nemačkoj 28. septembra, dok odbrana navodi da nema nikakve zvaničan dokument o tome.

Advokat Karim Kan je izjavio da je zahtev upućen Sudu u ime Fatmira Ljimaja bio razumljiv i jednostavan.

“Glavni svedok u ovom slučaju je preminuo. To znači da nismo u stanju da ga saslušamo i bitno je da se zatraže osnovni dokazi. Ovo je jedna ličnost koja je izjavila i prihvatila da je bila u psihijatrijskoj bolnici kako bi bila zaštićena, a nakon što bi ubila Fatmira Ljimaja. Želimo da vidimo lekarsko uverenje, obdukcijsko stanje, želim da znamo kako je pronađen, pod kojim uslovima, i želimo da vidimo pisma koja je slao svojoj supruzi kao i njegov dnevnik. Njegov dnevnik je objavljen u kosovskoj novini, Koha Ditore, ali za odbranu nije dovoljno da pročita dokaze iz novina”, kazao je Kan, zahtevajući dokaze i od suda.

Odluka o zahtevu za odlaganje suđenja biće doneta 14. novembra.

Inače, Fatmir Ljimaj ko više ne uživa poslanički imunitet, nalazi se u kućnom pritvoru, a u sud ga je dovela policija.
XS
SM
MD
LG