Dostupni linkovi

Ljetnji festival pitanje prestiža


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na ljeto, osim odmora, uvijek asociraju i festivali, kojih je svake godine sve više i koji gotovo da spadaju u turističku ponudu država regiona. No, pored komercijalnog, većina ovih manifestacija iz godine u godinu poboljšava kvalitet ponuđenog, i to ne samo na renomiranim, poput Motovuna, Sarajevo Film Festivala (SFF), Dubrovačkih ljetnih igara, Exita, Kotor arta, već i manje renomiranih i alternativnih festivala, koji osim umjetnika iz regiona, okupljaju i drugu stranu produkciju.

Imati ljetnji festival, gotovo je postalo pitanje prestiža, ne samo za velike, veće i manje gradove.

Šta nude ovogodišnji ljetnji festivali u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, te Hrvatskoj?

Vruće festivalsko ljeto u Srbiji, oličeno u mnogobrojnim višednevnim manifestacijama, poput Exita, Nišvila, Guče, Belefa, kao i mnoštva filmskih, književnih i pozorišnih festivala - očekuje domaće i strane posjetioce. Ove, kao i prethodnih godina, očekuje se masovna posjećenost. Milan Nešić ima informaciju više u tekstu Kulturno leto u Srbiji: Mnogo sadržaja, malo novca.

U glavnom gradu BiH, osim SFF-a sa međunarodnim ugledom i reputacijom, crvenih tepihom i slavnim svjetskim zvijezdama, u toku su i Baščaršijske noći. Neum pak okuplja ljubitelje animacije, samo sa Tajvana za učešće se prijavilo deset umjetnika. Blues na Neretvi pokazao se kao uspješan festivalsko-umjetnički projekt. Za Festival kratko-metražnog filma u Banja Luci prijavilo se preko hiljadu autora iz cijelog svijeta - kažu sagovornici Bude Vukobrata u priči Bosanskohercegovačko ljeto: Raznovrstan festivalski život.

U poplavi ljetnih festival u Crnoj Gori, samo od Kotora do Budve ovog ljeta tri - svaki sa budžetom od po pola miliona eura. Opština Budva morala je podići kredit od četvrt miliona eura kako bi se Grad teatar uopšte održao. Kotor Art je već sedam godina festival od posebnog značaja za kulturu i dobija finansijsku pomoć države. Između Kotora i Budve će se sredinom mjeseca održati Sea Dance festival, ogranak slavnog Exita. I za njegovo finansiranje izdvaja se novac iz državnog budžeta. Jasna Vukićević donosi detalje u tekstu Milionski iznosi za ljetne festivale.

Organizovanje ljetnih festivala u Hrvatskoj je gotovo postalo pitanje prestiža. Festivali smjenjuju jedan drugog, a sve ih je više, i na kontinentu, a ne samo na jadranskoj obali. Više pojedinosti ima Enis Zebić u priči Vruće festivalsko ljeto: Od opere do trance glazbe.

XS
SM
MD
LG