Dostupni linkovi

Vruće festivalsko ljeto: Od opere do trance glazbe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ljetna festivalska ponuda u Hrvatskoj pršti od količine, raznolikosti i kvalitete. Krenimo od sjevera. Ovogodišnji XVIII po redu "Motovun Film Festival", od 25. do 29. srpnja, nudi čak 120 filmova.

"Ove godine predstavljamo program - Brutalni Francuzi, u kojem predstavljamo filmove novog francuskog ekstremizma, istaknute autore koji su nekada bili zločasta djeca, a danas su ključna imena kinematografije. Uz to je i program danskih filmova - XX godina dogme", kaže Igor Mirković, direktor Festivala, te dodaje:

"Govorimo o pokretu čiji je Manifest potpisan prije 20 godina i koji je promijenio lice evropske kinematografije. Tu je i program dokumentaraca - Pomozi Bože, koji govori o vjerskim ekstremizmima svih religija, koji upozorava na opasnosti koje diljem svijeta kruže kada religija pređe granicu u kojoj je bezopasna."

U Motovun se ne dolazi samo zbog filma.

"Nudimo puno, ne samo u filmskom programu, nego i u glazbenom. Svako veče nudimo koncerte i razne zabave. Cilj je da se napravi jedan intenzivni festival koji u svakom trenutku posjetiocima, koji dođu u Motovun, nudi nekoliko mogućih sadržaja na izbor", ističe Mirković.

Znate li gdje je Tisno? Morali biste znati za to predivno mjesto pored Šibenika jer tamo se ovog ljeta održava čak pet festivala. O "Garden" festivalu, koji se upravo održava, i koji je okupio oko 3.500 ljudi iz 40 zemalja svijeta, glasnogovornica Monika Marušić kaže: "Ovaj festival nudi cijelu selekciju glazbe, haos plaže, ima i diska. Prigodno je jer smo uz more. Svake godine imamo i neke izvođače koje otkrivamo na samim početcima njihove karijere."

Najkraće o drugim festivalima u Tisnom. Svaki tjedan - festival jedan.

"Cijela priča počinje s Gardenom, koji je prvi u nizu. Nakon njega idu Electric elephant, Stop Making Sense, SuncéBeat, Soundwave Croatia, sve svjetski poznati festivali. Stop Making Sense je malo više tehno orijentiran. SuncéBeat ima više soula. Electric elephant je disco festival. Svako može naći za sebe neki festivala na našoj lokaciji", navodi Marušić.

A sada iz srednje Dalmacije u Liku. "Lost Theory Festival" je hrvatsko-belgijski projekt koji se petu godinu za redom održava u prirodi, u Deringaju pored Gračaca u Lici, ove godine od 12. do 17. kolovoza.

"To je trance glazba. Imamo i tri druga stagea na kojim imamo chill-out glazbu za opuštanje, dark glazbu, jedan stage na kojem je eksperimentalna glazba, gdje se može čuti puno više različitih žanrova. Festival traje šest dana. Osim glazbe nudimo posjetiteljima radionice i predavanja na različite teme. Za najmlađe je organiziran dnevni program sa kreativnim radionicama, da bi se roditelji mogli malo opustiti na festivalu", kaže Iva Sokač, glasnogovornica "Lost Theory Festival"

Organizatori očekuju da će ove godine biti i više od 5.000 gostiju, što je do sada bio neki prosjek.

Priču s kontinenta zaključimo s IX po redu festivalom podunavskih zemalja "Vukovar Film Festival", koji se ove godine održava šest dana - od 24. do 29. kolovoza.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Filmove ćemo prikazivati, osim u Vukovaru, i u Vinkovcima, Županji, i u novo otvorenom Muzeju u Vučedolu. Mi smo festival prvenstveno podunavskih filmova i u konkurenciju za nagradu Zlatni šlep ulaze filmovi samo s tog teritorija. Prikazat ćemo ove godine 80-tak naslova. Istaknula bih dva, rumunjski film, Radu Judea, Aferim, koji je na ovogodišnjem Berlin film festivalu dobio nagradu za najboljeg redatelja, te Irrational Man, novi film Woody Allena", ističe Ivana Perić iz Odnosa s javnošću Festivala.

Iako program "Vukovar Film Festival" još nije zaključen, organizatori vjeruju da će imati filmove iz svih podunavskih zemalja, osim iz Ukrajine.

Natrag na more. Šezdeset i šeste po redu Dubrovačke ljetne igre bit će otvorene 25. srpnja i u mjesec dana predstaviti preko 70 predstava i programa u kojima će sudjelovati 2.000 umjetnika iz Hrvatske i svijeta.

"Očekuju nas dvije dramske premijere. Na Lovrjencu će 20. srpnja biti izvedene Elementarne čestice, Michela Houellebecqa. U Kneževom dvoru će 9. 8. biti izvedena Dubrovačka trilogija. Reprizirati ćemo Ekvinocio na Lokrumu, kao i Romea i Giuliett u Ljetnikovac Skočibuha. I ove godine imamo program Pisci na igrama, u sklopu kojega ćemo premijerno izvesti Ledeni mjesec, Pascala Brucknera, i to na brodu koji će za vrijeme izvedbe ploviti prema pučini", navodi Karla Labaš, voditeljica Ureda za odnose s javnošću i marketing Dubrovačkih ljetnih igara.

Uz standardni glazbeni, filmski, folklorni i likovni program, novost ove godine je off program "Noćne serenate" u kojem će nastupati od Dubrovačkih simfoničara do Tereze Kesovije i Amire Medunjanin.

Već nekoliko godina Split nije samo mjesto gdje se ide na trajekt ili provodi jedan dan razgledajući Dioklecijanovu palaču, nego se ostaje dulje. Jedan od razloga je i "Splitsko ljeto", koje se ove godine održava po LXI put, i to od 14. srpnja do 14. kolovoza.

"Splitsko ljeto je festival koji nudi opere, koncerte, drame i balete, pa i birane izložbe. Glavni događaj splitskog ljeta je vlastita produkcija. Ove godine na programu su tri premijere, a premijere su uvijek ono najvažnije u Splitskom ljetu", riječi su Davora Vukovića, glasnogovornika "Splitskog ljeta".

Festival će biti otvoren premijernom izvedbom "Samsona i Dalile", Camille Saint- Saensa.

"Nedugo nakon toga slijedi i dramska premijera, to je autorski projekt Olje Lozice, Nevidljivi grad. Baletni program će nam ponuditi premijeru Pet do 12, makedonskog koreografa međunarodne karijere i reputacije, Igora Kirova. Predstave će se događati na čarobnom i mitskom prostoru poluotoka Sustipan", zaključuje Vuković.

XS
SM
MD
LG