Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja radnika Doma zdravlja u Bihaću


Štrajk upozorenja uposlenika Doma zdravlja u Bihaću 2 marta 2021.
Štrajk upozorenja uposlenika Doma zdravlja u Bihaću 2 marta 2021.

Uposlenici Doma zdravlja u Bihaću, na sjeveru Bosne i Hercegovine, u utorak 2. marta održali su štrajk upozorenja, tražeći od nadležnih rješenje zbog prošlogodišnjeg zemljotresa koji je oštetio ovu zgradu.

Radnici Doma zdravlja Bihać su na taj način željeli izraziti nezadovoljstvo uvjetima rada.

Podsjećamo, 29. decembra 2020. godine u potresu koji je pogodio Petrinju i Sisak u Hrvatskoj uništen je veći dio zgrade Doma zadravlja u Bihaću.

Nakon toga je došlo do reorganizacije načina rada u ovoj ustanovi, no svi su se nadali da će se naći neko rješenje koje bi odgovaralo i uposlenicima, ali i građanima.

Ekrem Tutić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Bihać kazao je kako je u protekla dva mjeseca vlast u Unsko-sanskom kantonu (USK) jedino formirala komisiju koja bi se trebala baviti ovim pitanjem.

“U jednoj ordinaciji dužine i širine po četiri metra nalaze se dva doktora porodične medicine, dvije medicinske sestre i po dva pacijenta. Zamislite kakva je zdravstvena usluga u takvim uvjetima”, kazao je Tatić.

Amel Okanović, predsjednik Sidnikata doktora u Domu zdravlja Bihaća kazao je kako su poslali dopise Vladi USK-a. U odgovoru koji su dobili nisu ponudili adekvatno rješenje.

“Nema uslova za radi i sigurnosti uposlenih i pacijenata u Domu zdravlja Bihać”, kazao je Okanović.

Štrajk je održan u vremenskom periodu od 10 i 30 do 12 sati.

U vrijeme trajanja štrajka, osiguran je prijem i obrada isključivo hitnih slučajeva kod kojih su ugrožene životne funkcije, shodno pravilima trijažiranja ovisno o vrsti službe i pružanja zdravstvene zaštite.

Služba hitne pomoći radi uobičajeno.

U utorak je održana i tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Bihaća na temu Doma zdravlja Bihaća, a jedan od prijedloga bio je da se ide u izgradnju nove zgrade te ustanove.

XS
SM
MD
LG