Dostupni linkovi

Rasim Ljajić i zvanično podneo ostavku


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Koordinator Akcionog tima za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić podneo je premijeru Mirku Cvetkoviću ostavku na tu dužnost zbog neispunjenog obećanja da će do kraja ove godine biti uhapšen Ratko Mladić, koji je pred Haškim sudom optužen za genocid.

Ljajić je premijeru uputio pisanu ostavku u kojoj navodi: "Ovim Vas obaveštavam da iz svima poznatih, više puta ponovljenih razloga, podnosim ostavku na funkciju kooridnatora Tima za implementaciju akcionog plana za okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju koju sam obvaljao od osnivanja tima u julu 2006. godine."

Rasim Ljajić predsednika vlade obaveštava i da ima puno povrenje u rad tima, u profesionalnost njegovih članova i njihovu predanost ostvarenju postavljenih ciljeva, kao i da je potrebno nastaviti bezrezervnu podršku Akcionom timu.

"Godina koja se završava nesumnjivo je najuspešnija godina u procesu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom. Svi aspekti saradnje sa Tribunalom danas su na veoma visokom nivou. Naše bezbednosne službe preduzimaju sve napore da bi se rešilo pitanje preostale dvojice begunaca, i predstavnici međunarodne zajednice su prepoznali te napore", ocenio je Ljajić u ostavci koja je dostavljena i medijima.

Ljajić je naglasio i da u ovom trenutku Srbija nema nerešenih zahteva za dostavljanje dokumentacije, uvide u arhive, oslobađanje svedoka dužnosti čuvanja tajne kako bi svedočili u postupcima pred Tribunalom, i to se odnosi kako na zahteve Tužilaštva Tribunala, tako i na zahteve odbrana okrivljenih.

"Odlična saradnja sa Tribunalom jedan je od razloga za nedavno odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma i omogućavanje nastavka evropskih integracija naše zemlje", dodao je Ljajić.

Ljajić je precizirao da će ostati na mestu predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom i da će u tom svojstvu zajedno sa ostalim članovima Saveta i dalje preduzimati sve mere da bi se održao postojeći nivo saradnje u svim onim oblastima saradnje koje su u nadležnosti Nacionalnog saveta.

"Savet će nastaviti da blisko sarađuje sa Akcionim timom i sa svim drugim nadležnim državnim organima u cilju što bržeg okončanja saradnje Srbije sa Tribunalom. U tom pogledu Vam ostajem u potpunosti na raspolaganju", navedeno je ostavci.

Ljajić je krajem septembra najavio da će podneti ostavku ako haški optuženik Ratko Mladić ne bude uhapšen do kraja godine.

Pored njega, česte licitacije o Mladićevom hapšenju do kraja 2009. godine davao je i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Četrnaest godina ratni lider vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, optužen između ostalog i za genocid u Srebrenici, uspeva izbeći hapšenje. Vlasti Srbije uporno ponavljaju da čine sve ne bi li pronašli ovog haškog begunca koji je jedna od osnovnih prepreka Beogradu za dalje evroatlantske integracije.
XS
SM
MD
LG