Dostupni linkovi

Ukrajina negira tvrdnje separatista o potpuno opkoljenom Lisičansku, borbe se nastavljaju


Čovjek na motoru i rep rakete zabijen u pločnik u gradu Lisičansku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, 17. juna 2022.
Čovjek na motoru i rep rakete zabijen u pločnik u gradu Lisičansku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, 17. juna 2022.

Separatisti koje podržava Rusija tvrde da su "potpuno" opkolili Lisičansk u istočnoj Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici su odbacili tu tvrdnju i kažu da se njegovi branioci drže u ključnom gradu na reci Siverski Donec.

"Borbe besne oko Lisičanska. Međutim, grad nije opkoljen i još uvek je pod kontrolom ukrajinske vojske", rekao je Ruslan Muzičuk, portparol ukrajinske Nacionalne garde, ukrajinskoj televiziji 2. jula.

Nekoliko sati ranije, ruska novinska agencija TASS citirala je Andreja Maročka, portparola separatističkih snaga koje podržava Kremlj, koji je rekao da su "narodna milicija" i ruske snage zauzele strateške pozicije u blizini grada i da je "Lisičansk potpuno opkoljen".

Tvrdnje nisu mogle biti odmah potvrđene, ali će borba za Lisičansk verovatno odrediti ishod bitke za ukrajinski region Donbas, koji je postao fokus ruskog vojnog napada nakon što snage Kremlja nisu uspele da zauzmu Kijev i druge veće gradove na severu i zapadno od zemlje.

Ruske trupe su u proteklih nekoliko dana raketirale Lisičansk. Najnovije borbe se dešavaju nedelju dana nakon pada njegovog bratskog grada, Severodonjecka, odmah preko reke Siverski Donec. Taj grad su ruske snage pretvorile u ruševine pre preuzimanja.

Poslednjih nedelja, ruske snage su pojačale svoje smrtonosne napade širom istočne Ukrajine, uključujući i civilne oblasti, a napale su i gradove na drugim mestima. U subotu 2. jula, bilo je izveštaja o "snažnim eksplozijama" u južnom gradu Mikolajevu. "U gradu su snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!", objavio je gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevič na Telegramu.

Uzrok eksplozija nije mogao odmah da se utvrdi, ali su se sirene za vazdušni napad čule širom južnog Mikolajevskog regiona, koji se graniči sa Odeskom oblasti. Rusija je kasnije tvrdila da je njena vojska napala komandna mesta ukrajinske vojske u toj oblasti. Dan ranije, 21 civil je poginuo u ruskim raketnim udarima na Serhijevka u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su ruske rakete pogodile višespratnu zgradu i rekreativni centar u Serhijevci, pri čemu je poginula 21 osoba, uključujući najmanje dvoje dece, a povređeno je 38 osoba. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je 2. jula Rusiju za državni "teror" posle napada.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Usred neuspeha, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je o dobitcima oko strateškog grada Bahmuta na istoku Ukrajine, tvrdeći da je 120 ruskih vojnika ubijeno u poslednja 24 sata. U njemu se navodi da je ukupan broj poginulih ruskih snaga procenjen na 35.870, iako zapadni stručnjaci procenjuju da je broj poginulih oko 20.000.

Rusko Ministarstvo odbrane ne daje ažurirane podatke o žrtvama. Poslednji podaci koje je objavilo, 25. marta, govore o broju poginulih u Rusiji na 1.351 vojnika.

Ukrajina nije objavila zvanične podatke o žrtvama, a Zelenski je rekao da zemlja gubi više od 100 vojnika dnevno u bici za Donbas.

Lugansk i susjedni Donjeck dvije su pokrajine koje čine regiju Donbas, gdje je Rusija usredotočila svoju ofenzivu otkako se u proleće povukla iz severne Ukrajine i glavnog grada Kijeva.

Proruski separatisti drže delove obe pokrajine od 2014., a Moskva priznaje celi Lugansk i Donjeck kao suverene republike.
XS
SM
MD
LG