Dostupni linkovi

'Tradicija uzgoja konja lipicanca' upisana na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a


Lipicanci
Lipicanci

"Tradicija uzgoja konja lipicanca" upisana je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, prenosi Fena.

Odluka o upisu "Tradicije uzgoja konja lipicanca" na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministrica Ankica Gudeljević sudjelovala je na zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, a jedna od tema razgovora s glavnom ravnateljicom UNESCO-a Audrey Azoulay bila je i zaštita dobara iz Bosne i Hercegovine.

BiH i još sedam zemalja žele lipicanera na listi UNESCO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

U saopćenju se navodi da je ministrica Gudeljević istaknula da je riječ o petom elementu iz BiH na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, a prvom koji je rađen kao serijska nominacija.

Inicijativa za upis "Tradicije uzgoja konja lipicanca" pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Italija i Bosna i Hercegovina. Upis ovog elementa na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet u obrazloženju pohvalio je države za uzoran nominacijski fajl koji pokazuje blisku suradnju i uzajamno poštivanje.

Članovi Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine odlučili su na popis nematerijalne baštine, na kojemu je već oko 600 tradicionalnih zanatskih i ostalih umijeća iz 130 zemalja, uvrstiti tradicije uzgoja konja lipicanca, što će pozitivno utjecati na razvoj uzgoja ove rase konja u regionu, ali i na razvoj turizma.

Proces nominacije trajao je duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju sela i izvođenju nekih novih elemenata za izvor prihoda, kroz turizam, sportske aktivnosti te kroz zaštitu seoskog područja.

Početci uzgajanja lipicanca vezuju se uz Habsburšku monarhiju, ali danas lipicaneri imaju posebnu ulogu u tradiciji i životu ruralnih područja. Dio su tradicionalnih obreda i svečanosti,navodi se u saopćenju.

Sedamnaesta sjednica Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa traje od 28. novembra do 3. decembra u Maroku.

Komitet se sastaje jednom godišnje kako bi procijenio nominacije koje su predložile države članice Konvencije i odlučio da li će te kulturne prakse i izraze nematerijalnog naslijeđa upisati ili ne na liste Konvencije.

Konvencija o zaštiti nematerijalnih dobara usvojena je 2003. godine, a od tada joj se priključilo 180 država širom svijeta.

Svrha Konvencije jeste da čuva nematerijalnu kulturnu baštinu, osigura poštovanje nematerijalne kulturne baštine zajednica, kao i podizanje svijesti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou o važnosti nematerijalnog kulturnog naslijeđa, te obezbjeđivanja uzajamnog uvažavanja kulturnog nasljeđa i osiguranje međunarodne saradnje i pomoći.

Izvor: FENA, UNESCO
XS
SM
MD
LG