Dostupni linkovi

Hoće li se nakon subotnjeg isključivanja Slavka Linića iz Socijaldemokratske partije Hrvatske smiriti uzburkane vode hrvatske politike i Vlada krenuti rješavati probleme svojih građana, a ne više samo probleme unutar glavne stranke vladajuće koalicije? Mišljenja o tome su podijeljena.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije je na maratonskoj sjednici u subotu tijesnom većinom isključio iz stranke bivšeg ministra financija Slavka Linića. Linić je kažnjen jer je prozvao predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića za nepotizam i klijentelizam – što se i Liniću stavljalo na teret – ali i za to da je protiv Linića vodio dirigiranu medijsku kampanju i zloupotrebljavao policiju.

Mediji bruje o mogućnosti da Milanović svoju tijesnu pobjedu na Glavnom odboru učvrsti smjenom nekoliko ministara koji su mu u stranci oponirali. Kako god bilo – hoće li nakon svega Vlada biti efikasnija, slabija nego do sada ili se ništa neće promijeniti?

Potpora Vladi je svega 21 i po posto, nasuprot 61 i po posto ispitanika koji je ne podržavaju, a premijer Milanović krupnim koracima grabi da na ljestvici najomraženijih političara zamijeni šefa opozicije Tomislava Karamarka.

Politička analitičarka Mirjana Popović upozorava u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je Milanović potcijenio utjecaj unutarstranačkih obračuna na hrvatsku javnost.

„Međutim, to jesu stvari koje su zanimale građane i to jesu stvari kojima se treba baviti i javnost, među ostalim i zbog toga što se naprosto radi o stranci na vlasti. Dakle, on je to potcijenio, pokušao je banalizirati i marginalizirati cijelu tu priču, i naravno da mu se to obilo o glavu. Jer između ostaloga radilo se o Slavku Liniću koji je percipiran kao relativno uspješan ministar. Da se razumijemo, njegova popularnost nikada nije bila nešto jako velika, ali je Linić već samim time što je bio drugi ili treći po popularnosti među političarima – koji su uglavnom nepopularni u Hrvatskoj - značilo je da ga građani percipiraju kao čovjeka koji nešto radi.“

Ona upozorava da će Vlada biti vrlo nestabilna, a da priče o smjeni ministara nimalo ne smiruju situaciju.

„Dakle, sve to skupa šalje jedno vrlo lošu poruku da u zemlji koja je u krizi, koja se zaista teško bori sa nezaposlenošću i u kojoj sve više ljudi sve teže živi imamo čovjeka na čelu Vlade koji za sve to uopće ne mari i koji je zaista dozvolio da neki osobni obračuni prevladaju nad svim ostalim interesima.“

Politički analitičar Ivan Rimac ocjenjuje da se nakon raspleta s Linićem neće dogoditi – ništa.

„Naš predsjednik Vlade bi mogao reći: ne znamo da idemo u krivom smjeru, ali budite uvjereni da ćemo u tome ustrajati.“
Dražen Ciglenečki
Dražen Ciglenečki
Ima i onih koji podržavaju Milanovićeve poteze. Komentator Novog lista Dražen Ciglenečki za RSE kaže kako bi premijer u sljedećih nekoliko dana trebao povući nekoliko jakih poteza, kako bi pokazao da je Vlada stabilna i da funkcionira – od zakona o saniranju posljedica od poplave koji je na Vladi u srijedu - nadalje.

„To bi bili potezi koji bi poslali poruku građanima – Vlada je tu i funkcionira. Sljedeća stvar je da – ako će Milanović sada napraviti neke rošade unutar Vlade – to bi moglo vratiti dio povjerenja građana u tu Vladu, ali uz uvjet da sukobi unutar SDP-a prestanu. Jer, tko će glasati za stranku koja unutar sebe nije homogena? Dakle, koliko god i neke najnovije brojke oko ekonomije bile pozitivne, ako će se nastaviti svađe u SDP-u, ni one neće bitno utjecati na percepciju Vlade.“

Kolega Ciglenečki tvrdi da su mediji doveli Milanovića u nezahvalnu poziciju – s jedne strane traže rekonstrukciju Vlade, a sa druge tvrde da bi smjena ministara koji su mu se suprotstavili u slučaju Linić bila - revanšizam. On dopušta mogućnost da su neki ministri i igrali upravo na tu kartu.

„Ali, s obzirom na to da Milanović – što god javnost mislila o njemu – nije glupan, ako će se odlučiti na rekonstrukciju pretpostavljam da će napraviti neku mješavinu. Dakle, da će promijeniti i neke ministre koji su na sjednici Glavnog odbora bili za njega, i neke koji su bili protiv, tako da bi se to nekako izbalansiralo i da ne bi ispalo da čisti samo svoje protivnike.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG