Dostupni linkovi

Slavko Linić tijesnom većinom isključen iz SDP-a


Slavko Linić
Slavko Linić
Bivši ministar financija i član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Slavko Linić isključen je iz SDP-a. Na sjednici koja je trajala cijelu subotu, a završila glasanjem kasno navečer, za njegovo isključenje glasalo je 50 članova Glavnog odbora, a protiv isključenja bilo je njih 47. O prijedlogu Predsjedništva SDP-a da se bivšeg ministra financija Linića isključi iz stranke Glavni je odbor glasao tajno. Nakon što je to predložilo 15 članova Glavnog odbora, taj je prijedlog službeno iznio predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

„Raskol u stranci se ne može negirati“, kazao je nakon maratonske sjednice predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko. „Uskoro ćemo imati novu sjednicu Glavnog odbora kako bismo razgovarali o posljedicama ovog rezultata“, najavio je Leko.

„Žao mi je što smo terorizirali građane s ovim. Sada ćemo se još ozbiljnije posvetiti rješavanju gospodarskih pitanja“, kratko je na kraju novinarima izjavio predsjednik stranke Zoran Milanović.

„Žao mi je, ali poštujem odluku stranke i Glavnog odbora. Što se tiče gluposti Zorana Milanovića da osnivam stranku, to su samo - gluposti. Ostajem čvrsto uz SDP čak i kad nisam član“ – takav je prvi komentar Slavka Linića.

Linić je sankcioniran zbog toga što je javno prozvao premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića za nepotizam, klijentelizam i zloupotrebu medija i represivnog aparata protiv njega i njegove obitelji.

Glavni odbor je kao osnovu za glasanje o isključenju Slavka Linića imao odluku Predsjedništva SDP-a o njegovom isključenju, donesenu na sjednici 4. lipnja. Tada je od 16 prisutnih (predsjednik SDP-a Milanović, 4 potpredsjednika stranke i 11 članova Predsjedništva) protiv Linićevog isključenja glasalo svega njih četvero, a 12 je bilo za isključenje. Glasanje u Glavnom odboru (50:47) pokazuje da tu Milanovićev utjecaj mnogo manji nego u Predsjedništvu stranke.

Glavni odbor SDP-a je na sjednici jednoglasno izglasao i dva zaključka - prvi se odnosi na rezultate izbora za Europski parlament, na kojima je SDP sa 5 spao na 2 zastupnika – što valja shvatiti poruku da se treba raditi bolje i više, a drugi na davanje potpore Vladi da nastavi s reformama.
XS
SM
MD
LG