Dostupni linkovi

Aktivisti izveli vijetnamskog radnika iz fabrike Linglonga u Zrenjaninu


Oko 30 vijetnamskih radnika stupilo je, 17. novembra, u štrajk zbog loših uslova života i rada. (Foto: Zrenjanin, 17. novembar 2021)
Oko 30 vijetnamskih radnika stupilo je, 17. novembra, u štrajk zbog loših uslova života i rada. (Foto: Zrenjanin, 17. novembar 2021)

Aktivisti nevladine organizacije Solidarna kuhinja su nakon incidenta sa obezbeđenjem, 17. novembra, izveli radnika iz Vijetnama iz kruga kineske fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, gradu na severoistoku Srbije.

On je, kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje, zbog izjava medijima o uslovima u kojima živi i radi 17. novembra dobio otkaz.

Aktivisti izbavili vijetnamskog radnika iz kineske fabrike u Zrenjaninu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Obezbeđenje je pokušalo da spreči aktiviste da odvedu radnika, nakon čega su iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su fizički odgurali obezbeđenje i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

Kako RSE saznaje, aktivisti su se sa radnikom uputili ka Beogradu.

Oko 30 vijetnamskih radnika stupilo je, 17. novembra, u štrajk zbog loših uslova života i rada.

Kako je jedan od radnika rekao reporterki RSE njima nisu isplaćene plate, a jedan od zahteva je i da im budu vraćeni pasoši koje im je po dolasku, kako kažu, oduzeo kineski poslodavac.

Obezbeđenje prethodno, u jutarnjim satima, nije dozvolilo ekipi Radija Slobodna Evropa da priđe radnicima iz Vijetnama, koji su angažovani na gradilištu fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu.

Novinarskim ekipama je zabranjeno snimanje baraka u kojima su smešteni radnici a kako je javila reporterka RSE, obezbeđenje je sprečilo radnika koji je dobio otkaz da razgovara sa našom ekipom, tako što su stali između novinarke i radnika iz Vijetnama.

Pripadnici privatnog obezbeđenja, koji nisu hteli da odgovore na pitanje ko ih je i zašto angažovao, pojavili su se ispred buduće fabrike 16. novembra, dan nakon što su nevladina udruženja objavila da oko 500 vijetnamskih radnika živi u nehumanim uslovima u blizini gradilišta.


Nevladine Inicijativa A11 i Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA objavili su 15. novembra izveštaj u kojem se navodi da su vijetnamskim radnicima "ozbiljno narušena radna prava i ugroženo zdravlje", kao i da "veliki broj činjenica ukazuje na mogućnost da su žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije".

Ove organizacije su objavile 16. novembra da je onemogućen pristup radnicima iz Vijetnama, koji su angažovani na gradilištu fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu.

Iz kineske kompanije Linglong nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je tačno da je zabranjen pristup radnicima na gradilištu njihove fabrike u Zrenjaninu, niti kako odgovaraju na navode o uslovima smeštaja i rada u Srbiji.

Ministarstvo za rad Srbije saopštilo je da su 16. novembra obavili vanredni inspekcijski nadzor.

Ministarstvo nije odgovorilo na ponovljena pitanja RSE da li će i šta preduzeti.

Fabrika pneumatika kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, čija je izradnja u toku, prostiraće se na nešto više od 97 hektara građevinskog zemljišta koje je investitoru ustupljeno bez naknade, ugovorom koji su u martu 2019. potpisali direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije Jovan Vorkapić i vlasnik Shandong Linglong Tire Co. Ltd. Vang Feng.

XS
SM
MD
LG