Dostupni linkovi

Lideri Srba sa severa Kosova: Nema trgovine po pitanju referenduma


Protest Kosovo je Srbija u Beogradu, april 2013.
Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su u petak da oni treba da odlučuju o formulaciji referendumskog pitanja u vezi sa briselskim sporazumom.

"Nećemo referendum za 15 dana jer je to krupno pitanje ne samo za nas, verujem da je i Vlada Srbije svesna da je to izuzetno krupno i odgovorno pitanje i da se u vezi sa tim ne možemo kockati", rekao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On kaže da će predsednici opština sa severa Kosova na svaki poziv vlasti odlaziti za Beograd pa i u utorak kako je najavljeno, dodajući da u utorak ne odlaze u Beograd da "raščiste" pitanje hoće li biti referendum za 15 dana.

Ristić je protiv ideje potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se referendum sprovede u roku od 15 dana jer bi tvrdi, "takav referendum bio diktiran i unapred bi se znao odgovor na pitanje".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare četiri predsedniika opština sa severa Kosova u Zvečanu rečeno je da oni i dalje stoje iza inicijative da o krupnom pitanju mora da se izjasni narod u Srbiji. Formulacija pitanja je nešto što tek treba da usledi, rekao je Ristić.

On tvrdi da referendumsko pitanje ne može biti: "Da li ste za prihvatanje ili odbijanje briselskog sporazuma".

Ne može biti pogodbe i trgovine po pitanju referenduma i kazati da će Vlada pasti ako referendum bude takav da briselski sporazumi prestaju da važe, rekao je Ristić i dodao da Srbi sa severa Kosova ne traže referendum da bi birali novu Vladu.

"Mi tražimo referendum zato što smatramo da ono što piše u Ustavu Srbije - da je Kosovo sastavni deo Srbije, bude i potvrđeno", rekao je Ristić.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG