Dostupni linkovi

Krimske vlasti traže pripajanje Rusiji, Jacenjuk kaže Ukrajina će se braniti


Ruske trupe u bazi Perevalnoye
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Ruske trupe u bazi Perevalnoye

Parlament na Krimu zatražio je od Moskve da razmotri pripajanje ovog ukrajinskog poluotoka Rusiji, a referendum o tome najavljen za 16. mart. SAD i njemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su da je referendum "nelegalan".

Interpol je dobio zahtjev ukrajinske Vlade za hapšenjem svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je optužen po više tačaka, uključujući zloupotrebu vlasti i ubistvo.Janukovič se nalazi u Rusiji.

Prijelazni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, rekao je da takozvani referendum na Krimu nema legalalno utemeljenje i da će ukrajinske oružane snage reagovati ako se ruska vojna intervencija proširi dublje na njenu teritoriju.

"Mi smo spremni da branimo svoju zemlju," rekao je Jacenjuk.

Jacenjuk je dodao da je očigledno da Rusija ne želi direktne pregovore sa Kijevom.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov je izjavio da je krimski referendum farsa i zločin u režiji ruskih snaga.

Premijer Ukrajine saopštio je na press konferenciji u Briselu i da su EU i Ukrajina spremni za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Britanski premijer David Cameron je izjavio da Rusija akcijama u Ukrajini krši međunarodno pravo a NATO je ranije pozvao Rusiju da svoje trupe na Krimu vrati u baze, dodajući da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"U ovim teškim momentima NATO stoji uz Ukrajinu, njen suverenitet, integritet i osnovne principe međunarodnog prava," kazao je generalni sekretar Alijanse Anders Fogh Rasmussen.

Uoči sastanka lidera EU u Birselu o mogućim sankcijama Rusiji u javnost je procurio snimak razgovora evropske visoke predstavnice EU Catherine Ashton i estonskog šefa diplomatije Urmasa Paeta o navodnim snajperistima pokreta Majdan.

EU je zamrznula imovinu bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i jos 17 osoba dok je američki predsjednik Barack Obama naredio uvođenje sankcija protiv osoba i subjekata odgovornih za podrivanje demokratskih institucija u Ukrajini.

Prijelazni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da takozvani referendum na Krimu nema legalalno utemeljenje.

Jacenjuk kaže da je očigledno da Rusija ne želi direktne pregovore sa Kijevom.

Premijer Ukrajine saopštio je na press konferenciji u Briselu i da su EU i Ukrajina spremni za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odluka krimskog parlamenta o pridruživanju Rusiji je bila koordinirana sa ruskopm Dumom, izjavio je Jevhen Perebinis iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Maske su skinute i sada možemo vidjeti zašto je sve počelo," kazao je Perebinis.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će sa Vijećem za sigurnost razmotriti zahtjev Krima da se priključi Rusiji.

Putinov odgovor uslijedio je odmah nakon što su proruske vlasti na Kirmu zatražile od Moskve da razmotri njihov zahtjev da se ovaj region pridruži Ruskoj Federaciji, o čemu će se građani Krima izjasniti na referendumu sredinom marta.

"Parlament Krima usvojio je prijedlog da se Krim pripoji Rusiji. Zataženo je od ruskog predsjednika i Parlamenta Rusije da razmotre ovaj zahtjev, rekao je član krimskog parlamentarnog rukovodstva Grigoriy Ioffe za AFP.
VIDEO: Parlament Krima glasao za pridruživanje Rusiji
Parlament Krima glasao za pridruživanje Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Zamjenik premijera Krima Rustam Temirgalijev najavio je da će referendum o statusu regiona biti održan16. marta, dvije sedmice ranije nego je bilo najavljivano, javljaju ruski mediji.

On je dodao da će se od glasača tražiti da odgovore na referendumsko pitanje da li žele da Krim ostane dio Ukrajine ili da se pridruži Ruskoj Federaciji, prenosi RIA "Novosti".

Krim bi mogao uvesti rusku rublju kao valutu i nacionalizovati državnu imovinu kao dio plana da se pripoji Ruskoj Federaciji, poručili su krimski zvaničnici.

Dopremijer Krima Rustam Temurgaliyev rekao je kako će sva ukrajinska državna preduzeća biti nacionalizovana i postati vlasništvo krimske autonomije.

Ukrajina 4. mart

Sekretar ukrajinskog Vijeća za sigurnost i odbranu Andriy Paruby izjavio je u srijedu kako se nada da će kriza na Krimu, gdje su ruske snage okupirale zgrade i vojna postrojenja, biti uskoro riješena dijalogom. Ukrajina je odlučila pojačati sigurnosne mjere u nuklearkama, kao odgovor na ruske prijetnje. OPŠIRNIJE o dešavanjima oko Ukrajine i Krima u srijedu.
Više od 11.000 pripadnika proruskih snaga na Krimu drži pod kontrolom sve prilaze tom poluostrvu na Crnom moru i blokirane su sve vojne baze koje se još nisu predale, izjavio je premijer Krima Sergej Aksjonov.

Aksjonov je, govoreći na sjednici proruske vlade Krima, rekao da je to strateško poluostrvo u potpunosti pod kontrolom policije i snaga sigurnosti, kao i oko 11.000 pripadnika snaga "samoodbrane".

Refat Čubarov, lider krimskih Tatara, pozvao je međunarodnu zajednicu da razmjesti mirovne snage na Krimu. On je rekao da krimski Tatari ne prihvataju referendum o statusu Krima.

OSCE je saopštio da se nekoliko desetina vojnih promatrača koji su na poziv Ukrajine pokušali ući na Krim vratilo jer nisu uspjeli proći konrolne punktove.

Brisel je u četvrtak objavio imena 18 ukrajinskih zvaničnika kojima je zamrznuta imovina, među kojima su smijenjeni predsjednik Viktor Janukovič i njegov sin Aleksandar.

Na briselskom spisku se nalaze najbliži Janukovičevi saradnici, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova i pravde, državog tužioca, šefa službe sigurnosti, kao i bivšeg ukrajinskog premijera Mikolu Azarova i njegovog sina.

EU navodi da su ti zvaničnici umiješani u pronevjeru državnih sredstava i da sankcije, koje će trajati 12 mjeseci, uključuju mjere za pokušaj vraćanja tih sredstava.

EU je imena objavila u Službenom listu, uoči vanrednog samita u Briselu posvećenog krizi u Ukrajini. Evropa upozorava da će poslati jasnu poruku ruskoj vladi da je neprihvatljivo ovakvo ponašanje.

"Izvršićemo najveći mogući pritisak na Rusiju kako bi spustila tenzije. Ovaj pritisak uključuje moguće sankcije. Naravno pritsikom želi ne podići tenzije, već otvoriti put dijalogu", poručio je francuski predsjednik Francois Holland.

istovremeno sa Obaminom naredbom o sankcijama, State Department je saopštio da uvode zabranu izdavanja viza osobama odgovornim za prijetnje teritorijalnom integritetu Ukrajine. Takođe je saopšteno da je razarač američke mornarice krenuo prema Crnom moru radi prethodno planiranih obaveza sa Bugarskom i Rumunijom

I britanski premijer David Cameron naglašava kako Rusija i Ukrajina trebaju otvoriti dijalog, ali da će se sa samita, što je bitno, ruskoj vladi poslati jasna poruka: "Ovo što radite je neprihvatljivo i mogli biste snositi sankcije".

(VIDEO: Protest krimskih žena za mir)
Protest krimskih žena za mir
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Razgovor o snajperistima

Ukrajinski premijer Arsenije Jacenjuk u Briselu je još jednom dobio uvjeravanja da će Ukrajina brzo dobiti finansijsku pomoć od 11 milijardi eura, potrebnu za hitne mjere vlade, pomoć građanima i zemlji da, kako je istakao predsjednik Evropskog parlamenta Martin Szhulc, omogući opstanak u izuzetno teškoj situaciji, ekonomski, politički I socijalno.

Jacenjuk je jasno rekao: "Ovo nije samo kriza u odnosima Rusija – Ukrajina, ovo je kriza u Evropi", te pozvao Moskvu na dijalog.

Angela Merkel i Arsenij Jatsenjuk u Briselu 6. marta 2014.
Angela Merkel i Arsenij Jatsenjuk u Briselu 6. marta 2014.
"Mnoge opcije su na stolu. Mi smo za političko rješenje, i o Rusiji ovisi kako će riješiti ovaj konflikt. Pitanje je da li je Rusija spremna na istinsku raspravu o tome kao stabilizirati prilike, ili je, kao i uvijek, protiv i spremna dodatno podići tenzije", rekao je Jacenjuk.

Američki državni tajnik John Kerry je u četvrtak u Rimu, pokušava smiriti napetosti. Nakon pariškog susreta sa ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom za koji je rekao da je bio “tvrd”, u glavnom gradu Italije se susreće s kolegama iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije potvrdilo je autentičnost telefonskog razgovora šefa estonske diplomatije Urmasa Paeta s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton u kome su govorili o snajperistima u Kijevu koje je angažirao pokret Majdan.

U razgovoru, Paet kaže da je informaciju dobiuo od doktorice po imenu Olga

"Sada je sve jasnije i jasnije da iza snajpera nije bio (opozvani ukrajinski predsednik) Janukovič, već neko iz nove koalicije", rekao je Paet tokom telefonskog razgovora s Ashtonovom, čiji se snimak pojavio na Youtubeu.
.
"Mislim da to želimo da istražimo. Mislim, nisam za to čula, to je interesantno", odgovorila je visoka predstavnica EU.

Paet je potvrdio da je razgovor obavio po povratku iz Kijeva 25. februara i ocijenio da je "veoma žalosno da se prisluškivanja uopće događaju", kao i da "nije slučajno da je baš sada postavljen na Internet".

Ashtonova nije željela da komentira razgovor, a njena portparolka Maja Kocijančić kazala je: "Mi ne komentiramo bilo kakve procurjele privatne razgovore".

Šimonović u Kijevu kao Banov izaslanik

U međuvremenu, tenzije na Krimu između proruskih snaga i ukrajinske vojske i dalje su povišene.

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetiće Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima na tim područjima, objavio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Očekuje se da će Šimonović, veteran hrvatske diplomacije i bivši ministar pravosuđa, na Krim stići tokom vikenda.

Objava da će Šimonović u Ukrajinu uslijedila je nekoliko sati pošto je specijalni izaslanik UN-a Robert Serry skratio svoju posjetu Krimu nakon što su ga presreli proruski aktivisti:
(VIDEO: Proruski aktivisti blokirali vozilo UN izaslanika)
Ruski radikali blokirali vozilo UN izaslanika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

U Donjetsku, na istoku Ukrajine, proruski demonstranti ponovo su preuzeli kontrolu nad zgradama regionalne administracije.

Prethodno je prvi čovjek zapadne vojne alijanse Anders Fogh Ramsusen najavio da će NATO razmotriti svu saradnju sa Rusijom zbog dešavanja u Ukrajini.

NATO će angažovano stati uz civilno i vojno vođstvo Ukrajine, poručio je Rasmusen i dodao da je NATO suspendovao planirane zajedničke misije sa Rusijom, na zaštiti američkih brodova koji treba da unište sirijsko hemijsko oružje.

Ranije u srijedu premijer Ukrajine Aresenij Jatsenjuk rekao je da Krim mora ostati dio Ukrajine, ali da se mogu povećati ovlašćenja loklanih vlasti.
XS
SM
MD
LG