Dostupni linkovi

Lideri pozvali na jačanje nuklearne suradnje


Predsjednik SAD Barack Obama govori na samitu u Seulu, 27. ožujak 2012.
Predsjednik SAD Barack Obama govori na samitu u Seulu, 27. ožujak 2012.
Svjetski lideri na samitu o nuklearnoj sigurnosti u Seulu pozvali su na snažniju suradnju kako bi se svijet mogao suprostaviti prijetnjama od nuklearnog terorizma. Domaćin samita južnokorejski predsjednik istaknuo je da nuklearni terorizam predstavlja veliku prijetnju, dok je američki šef države upozorio da su ključne zajedničke akcije u osiguranju svijeta bez nuklearnih prijetnji.

Šefovi država su ponovili da su spremni nastaviti graditi svijet u kojem će se smanjivati nuklearno naoružanje, ali će se dopustiti upotreba nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Ipak, sastankom je dominirao plan Sjeverne Koreje da idući mjesec lansira raketu dugog dometa sa satelitom. Bez obzira na sve pozive i upozorenja da time krše rezolucije UN, Pjongjang je ostao čvrsto na stavu da se radi o civilnom satelitu, te da je to legitimno pravo suverene države i bitna etapa u ekonomskom razvoju", prenosi službena novinska agencija izjave komunističkog režima.

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u utorak da je prijetnja od nuklearnog oružja i dalje prisutna i da sigurnost svijeta zavisi od koraka koji će se poduzeti nakon samita.

„Ono što je neosporno je da prijetnje i dalje ostaju. Mnogo je loših aktera u potrazi za opasnim materijalama do kojih se lako dolazi na mnogim mjestima“, naglasio je Obama.

Obama je istaknuo da je "mnogo postignuto" od prethodnog samita, održanog 2010. u Washingtonu, ali “ to treba da nas ohrabri, a ne da nas navede na samozadovoljstvo. Trebamo ojačati zajedništvo u ovom poslu. Vjerujem da svi shvaćamo da ni jedna zemlja ne može raditi sama", rekao je američki predsjednik.

Kineski lider Hu Jintao založio se za smanjenje nuklearnog naoružanja i za eliminaciju nuklearnog terorizma.

“Ostvarenje ovih ciljeva znači poštovati rezolucije UN, blisko surađivati na novom sigurnosnom konceptu uz međusobno povjerenje, u zajedničkom interesu, i korištenjem mirovnih sredstva kako bi rješavali sporna pitanja i međunarodne nesloge, a sve radi stvaranja okruženja u kojem ćemo jačati nuklearnu sigurnost", kazao je Jintao.

Domaćin samita južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak istaknuo je da je nužno osigurati nuklearne materijale kako ne bi došle u ruke onih koji su spremni napraviti atomsku bombu.

Nuklearni stručnjaci upozoravaju da obogaćeni uran i plutonij nisu sigurno uskladišteni u mnogim državama, posebno u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, Pakistanu, Sjevernoj Koreji, Iranu i Indiji.

Na samitu je dogovoreno da do 2014. takva mjesta budu u cjelosti osigurana kako bi se spriječilo da opasni materijali dođu u ruke potencijalnih terorista.

Obama obećao "fleksibilnost"

Novinari su i na ovom samitu uspjeli zabilježiti jednu „poslasticu“, dio neslužbenog razgovora američkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Dmitrija Medvedeva.

Kamere se snimile dijalog dvojice lidera o načinu rješvanja ključnih pitanja u odnosima između Moskve i Washin gtona, pa i o američkom proturaketnom štitu koji nije po volji Rusiji.

Obama je obećao Medvedevu "fleksibilniji" pristup ključnim pitanjim poslije izbora, ali da Rusija mora da mu da otvori "prostor".

"Ovo su moji posljednji izbori. Poslije njih mogu biti fleksibilniji," rekao je Obama.

"Razumjem. Prenjeću ovu poruku Vladimiru," odgovorio je Medvedev.

(VIDEO: Krišom snimljeni razgovor Obame i Medvedeva)


Svojedobno su mikrofoni zabilježili razgovor Obame i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya kada su „ogovarali“ izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.
XS
SM
MD
LG