Dostupni linkovi

Obama za svijet bez nuklearnog naoružanja


Američki predsjednik Barack Obama na summitu u Seulu sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedovim
Američki predsjednik Barack Obama na summitu u Seulu sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedovim
„Zalažem se za svijet bez nuklearnog oružja“, izjavio je američki predsjednik Barack Obama uoči Summita o nuklearnoj sigurnosti koji se održava u Seulu i na kojem će lideri 50 zemalja svijeta raspraviti mjere za spriječavanje atomskog terorizma.

Govoreći pred studentima Hankuk univerziteta u Seulu, Obama je ponovio svoju predanost da će Amerikanci, kao jedina nacija koja je ikada upotrijebila nuklearno oružje, učiniti sve da se njegova količina u svijetu smanji.

„Kao otac, ne želim da moje kćeri odrastaju u svijetu nuklearnih prijetnji“, kazao je američki predsjednik i za tu izjavu dobio najveći pljesak publike.

Još od raspada Sovjetskog Saveza postoji strah od toga da nuklearni materijal padne u ruke terorista. U SAD takva je bojazan naročito pojačana nakon 11.septembra.

U aprilu 2010, američki je predsjednik na Summitu u Washingtonu postavio sebi ambiciozan cilj osiguravanja svih osjetljivih nuklearnih materijala u svijetu u roku od četiri godine. Ovaj susret na vrhu u Seulu trebao bi unijeti novi elan u ostvarenje tog cilja.

Američki predsjednik je izjavio kako se veseli susretu s novoizabranim ruskim predsjednikom Vladimir Putinom u maju, gdje će, među ostalim, tema biti daljnje smanjenje nuklearnog oružja.

Na susretu s aktuelnim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedovim, Obama je kazao:

„Uz svo poštovanje prema Sjevernoj Koreji, zajedno ćemo poslati poruku Pjongjangu da trebaju obustaviti dalje lansiranje raketa, kako ne bi provrijedili postojeću rezoluciju UN-a. Naša je nada u diplomatskom rješenju problema“

Sa distance govoreći o iranskom nuklearnom programu, Obama je upozorio kako vrijeme za diplomatiju ističe. Nije dao nikakve podatke o tome što je solucija ako pregovori propadnu, ali je Iranu spočitnuo nefer odnos.

“Prema sporazumu o upotrebi nuklearne energije, Iran ima pravo na mirnodopsku primjenu. U stvari, međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države, ponudila je Iranu pomoć u razvoju atomske energije koja se koristi u mirnodopske svrhe. Ali Iran je to odbio i nastavio putem „poricanja, laži i obmana ".

Teheran odbacuje sve navode i sumnje da njihov program nuklearnog naoružanja nije mirnodopski.

Odlazećem ruskom predsjedniku Medvjedevu u fokusu je, međutim, bio proturaketni štit kojeg Amerikanci žele graditi u Evropi.

"Svi su na svojim pozicijama, i Rusija i SAD. Ali dijalog oko toga ne samo da je moguć, nego i neophodan. Iskreno govoreći još uvijek ima vremena da se dogovorimo oko jedne balansiranje verzije", kazao je Medvjedev.

Cilj Summita u Seulu jeste povećanje globalne saradnje kako bi se smanjila opasnost da nuklearno oružje padne u ruke terorista.
XS
SM
MD
LG