Dostupni linkovi

Lideri Srba uzvraćaju: Stefanović je rušio ustav


Mitrovica
Srpski lideri na severu Kosova smatraju neosnovanim optužbe koje im je uputio dosadašnji šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borko Stefanović, kritikujući ga da pokušava da optuži one koji se bore za, kako kažu, očuvanje Kosova.

Da podsetimo, Stefanović je za RSE izjavio da na severu ništa ne funkcioniše, da su institucije potpuno razorene, kao i da su uništene komunalne usluge i infrastruktura.

Dok se pojedinci bogate, dodao je on, istovremeno ljudi imaju po tri četiri stana u Srbiji, a prijavljuju se za socijalnu pomoć i uzimaju drva i pomoć u hrani od opštinskih struktura. Stefanović je kazao da pojedici na severu ne prihvataju dogovore sa Prištinom pošto žele da sačuvaju svoje pozicije u privilegijama i kriminalu na svaki mogući način, odnosno, da sačuvaju sistem potpunog raspada, jer im to odgovara. Stefanović je naglasio da su pojedini lideri Srba na severu za to odgovorni, te da mu je žao što na Kosovu ima Srba koji misle da je moguće vratiti sve u 1996. i 1997. godinu.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća na severu Kosova, smatra da se Stefanović ponaša beskrupulozno, te da je u stanju da ide preko sudbine svih Srba kako bi ostvario „bolesne ambicije da ostane na vlasti“.

„Mislim da se on više neće baviti pitanjem Kosova i Metohije, siguran sam u to. Prema tome, on i nije više nikakva relevantna figura. Stefanović je zapečatio svoju karijeru jer je vrlo neuspešno vodio te pregovore, zaslepljen bolesnom težnjom ka vlašću. Činio je neopravdane ustupke, rušio Ustav”, kaže on.

Marko Jakšić
Marko Jakšić
Ivanović je takođe istakao da ne postoje osnove da na severu ništa ne funkcioniše.

„Na severu Kosova postoje respektibilne institucije države Srbije, postoje institucije lokalne samouprave, institucije u zdravstvenom i obrazovanom sistemu. To nisu bivše, uništene, razorene institucije, koje ne funkcionišu, već su institucije u punoj funkciji, i koje su uslov opstanka Srba na Kosovu i Metohiji”,
ističe Ivanović.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba kojeg je Stefanović u izjavi za RSE prozvao da se narod na severu često poziva i okuplja kako bi „po ko zna koji put slušali trabunjanje Marka Jakšića“, smatra da je Stefanović jako nervozan. On ističe da se za situaciju na severu ne mogu optuživati srpski lideri u tom delu, već dosadašnja Vlada Srbije.

„Suština priče jeste da za ovo vreme, makar za ove četiri godine, vlast u Beogradu je držala politička stranka Borka Stefanovića, koja je odgovorna i za infrastrukturu i za sprovođenje zakona i za sve moguće časne i nečasne radnje. Ne možete da očekujete da bilo ko iz opozicije vrši poslove oko infrastrukture, kažnjava kriminalce ili bilo šta. Suština je da je Borko Stefanović izdao nacionalne i državne interese“, zaključuje Jakšić.

Srpski lideri na severu Kosova dodaju da neće priznati postignute sporazume između Kosova i Srbije, sve dok Ustavni sud Srbije njih ne proglasi važećim, odnosno da sporazumi ne ugrožavaju Ustav Srbije.
XS
SM
MD
LG