Dostupni linkovi

Lideri 'Otvorenog Balkana' u sredu objavljuju da li putuju u Brisel, EU očekuje učešće svih


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Dimitri Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama tokom samita u Ohridu 8. juna 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Dimitri Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama tokom samita u Ohridu 8. juna 2022.

Lideri "Otvorenog Balkana" najavili su da će u sredu 22. juna saopštiti da li će otići na samit EU – Zapadni Balkan koji se održava 23. juna u Briselu.

"Dogovorili smo se da ćemo, nakon konsultacija sa našim vladama i savetnicima, sutra u podne objaviti odluku o tome da li ćemo prisustvovati ovom skupu", napisao je na Instagramu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski razgovarali su o predstojećem samitu video linkom.

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će se održati 23. i 24. juna.

"Čini se da će još jedno "Ne, izvini!" biti ono što ćemo čuti na kraju! Cela Unija kidnapovana od Bugarske nije dobar spektakl za gledanje! Šta da se tamo radi?!", napisao je na Tviteru premijer Albanije Edi Rama.

I premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski objavio je na Fejsbuku da su razgovarali o nacionalnim pozicijama svake zemlje, regionalnim perspektivama i dinamici procesa evropskih integracija.

Zvaničnici EU, koji su uključeni u organizaciju samita, rekli su za RSE da računaju na učešće svih pozvanih.

Albanija i Severna Makedonija tek treba da otvore pristupne pregovore sa EU. Međutim, početak pregovora sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije da je Skoplje ispunilo sve uslove.

Albanija i Severna Makedonija zajedno su u procesu evrointergracija, pa su tako i napredak ili stagnacija na putu ka EU dve države, međusobno uslovljeni.

Srbija, prema izjavama zvaničnika u Beogradu, u junu neće otvoriti klaster 3 iako je spreman zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji nakon njene agresije na Ukrajinu.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine da bi 2021. prihvatila novu metodologiju Evropske komisije po kojoj su poglavlja grupisana u šest tematskih celina ili klastera.

Prvi klaster otvorila je 14. decembra 2021. Otvaranjem tog klastera, Srbija je otvorila 22 poglavlja u pristupnim pregovorima.

Razgovori o inicijativi 'Otvoreni Balkan'

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, razgovarali su i o budućim koracima inicijative "Otvoreni Balkan".

"O Sajmu vina, koji će okupiti najbolje vinare iz regiona, kao i o narednom sastanku na kojem ćemo razmotriti brojna pitanja od interesa za naše građane", naveo je Vučić.

"Zajedno se borimo za jasnu perspektivu Zapadnog Balkana, još jaču saradnju i bolje povezivanje", dodao je predsednik Srbije.

Prema rečima makedonskog premijera pokrenuta je inicijativa o Agenciji za privlačenje investicija u okviru "Otvorenog Balkana", za koju je najavljeno da će omogućiti dodatni ekonomski razvoj regiona.

Inicijativu "Otvoreni Balkan", koja se prvobitno zvala "Mini Šengen" pokrenuli su u novembru 2019. u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Ova inicijativa radi na slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala između zemalja članica.

XS
SM
MD
LG