Dostupni linkovi

Lideri G7 pozivaju na jedinstvo, podrška Ukrajini na samitu u njemačkim Alpama


Lideri G7 poziraju za fotografiju tokom samita u bavarskom dvorcu Schloss Elmau, u blizini Garmisch-Partenkirchena, Njemačka, 26. juna 2022.

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je važnost da Grupa sedam (G7) "ostane zajedno" dok je naglašavao jedinstvo Zapada i hvalio vodstvo njemačkog kancelara Olafa Scholza na početku samita 26. juna na kojem se razgovaralo o daljim sankcijama Rusiji i posljedicama rata u Ukrajini.

"Moramo ostati zajedno, jer (ruski predsjednik Vladimir) Putin je od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako rascijepiti, ali nismo i nećemo", rekao je Biden na konferenciji za novinare.

"Ne možemo dozvoliti da ova agresija poprimi oblik koji ima i da se izvuče", dodao je.

Drugi lideri su ponovili Bidenovu pohvalu koalicionom jedinstvu.

Uoči zvaničnog početka samita, Biden je rekao Scholzu: "Znate, nastavićemo da radimo na ekonomskim izazovima sa kojima se suočavamo, ali mislim da ćemo prebroditi sve ovo".

Scholz je odgovorio da je "dobra poruka" da smo "svi uspjeli da ostanemo ujedinjeni, što Putin nikada nije očekivao".

Čak i prije početka samita G7, američki i britanski zvaničnici najavili su da će zemlje članice uvesti zabranu kupovine ruskog zlata kao još jedan udarac usmjeren na bogatstvo elitnih Rusa.

Ranije, 26. juna, ruski raketni udari na Kijev i grad, Čerkasi, istakli su molbe ukrajinskih zvaničnika za dodatnu pomoć u suzbijanju četveromjesečne ruske invazije. Dvije osobe su poginule.

Okupljanje lidera iz Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana prvi je od dva ključna samita u narednoj sedmici usred rastućih globalnih vanrednih situacija, s Putinovim ratom u Ukrajini i povezanim krizama hrane i goriva na listi.

Nakon sastanka G7, lideri NATO-a će se okupiti na samitu u Madridu od 28. do 30. juna.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će G7 i NATO "nastaviti da rade zajedno sve što možemo da osiguraju da Ukrajinci imaju ono što im je potrebno da odbiju rusku agresiju".

Zapadne sankcije Rusiji zbog njene invazije imaju "dubok uticaj", dodao je on u intervjuu za CNN na samitu G7.

"Čak i dok (Rusija) dobija prihode od nafte po višim cijenama, nije u mogućnosti da ih troši zbog kontrole izvoza", rekao je. Rusija "ne može steći ono što joj je potrebno da modernizuje svoj odbrambeni sektor, da modernizuje svoju tehnologiju, da modernizuje svoja energetska istraživanja, što znači da će tokom vremena svaka od ovih oblasti opadati".

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da se na samitu raspravlja o prijedlogu za ograničenje cijena uvoza ruske nafte.

Evropska unija je uvela šest rundi sankcija Rusiji, a posljednja uključuje zabranu gotovo cjelokupnog uvoza ruske sirove nafte do kraja godine. Mjera je usmjerena na smanjenje prihoda od ruske nafte i gasa.

Michel je rekao da Evropsko vijeće održava "nepokolebljivo jedinstvo" u podržavanju Ukrajine novcem i političkom podrškom, ali "Ukrajini treba više i mi smo posvećeni pružanju više".

Rekao je da su vlade EU spremne pružiti "više vojne podrške, više finansijskih sredstava i više političke podrške" kako bi omogućile Ukrajini da se brani i "ograniči sposobnost Rusije da vodi rat".

Uz izvještaje AFP-a, AP-a, CNN-a i dpa

XS
SM
MD
LG