Dostupni linkovi

Lideri EU uvode ekonomske sankcije zbog 'nasilne represije' u Belorusiji


Prethodne runde zapadnih sankcija takođe su pogodile pojedine institucije i Lukašenkov (na slici) uži krug zbog brutalnog suzbijanja opozicije od strane beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih spornih predsedničkih izbora
Prethodne runde zapadnih sankcija takođe su pogodile pojedine institucije i Lukašenkov (na slici) uži krug zbog brutalnog suzbijanja opozicije od strane beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih spornih predsedničkih izbora

Evropska unija uvela je sankcije ključnim sektorima beloruske ekonomije i glavnim izvorima prihoda za režim autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka, uključujući izvoz kalijskog đubriva, duvansku industriju, naftu i petrohemijske proizvode.

Nove restriktivne mere uvedene su 24. juna „kao odgovor na eskalaciju ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji i nasilnu represiju nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima, kao i na prinudno sletanje leta Ryanaira u Minsku 23. maja 2021. i s tim u vezi pritvor novinara Ramana Prataseviča i Sofije Sapege “, navodi se u saopštenju Saveta EU 24. juna.

Lukašenkov režim je bio pod međunarodnim pritiskom otkako je pokrenuo brutalno suzbijanje političke opozicije i nezavisnih medija nakon spornih izbora u avgustu 2020. godine.

Demonstranti su rekli da su izbori namešteni, dok su EU, Sjedinjene Države i druge zemlje odbile da priznaju zvanične rezultate glasanja i ne smatraju Lukašenka legitimnim liderom zemlje.

Kriza je dostigla novi nivo 23. maja kada su beloruske vlasti iskrcale vojni avion da bi ispratile let aviona Atina-Vilnaus kompanije Ryanair i navele ga da sleti u Minsk, što su mnoge zemlje smatrale "otmicom od strane države". Nakon što je sleteo avion koji je preusmeren neposredno pre nego što je napustio beloruski vazdušni prostor, organi reda odmah su uhapsili opozicionog blogera Prataseviča i Sapegu, njegovu devojku, inače Ruskinju.

Ministri spoljnih poslova EU potpisali su ranije ove nedelje ciljane ekonomske sankcije EU protiv Belorusije.

Oni uključuju „zabranu direktne ili indirektne prodaje, isporuke, prenosa ili izvoza bilo kome u Belorusiji opreme, tehnologije ili softvera namenjene prvenstveno za upotrebu u nadgledanju ili presretanju Interneta i telefonskih komunikacija i robe i tehnologije dvostruke namene za vojne namene i određenim licima, entitetima ili telima u Belorusiji “.

Trgovina oružjem, naftnim derivatima, kalijum-hloridom koji se koristi za kalijeva đubriva i robom koja se koristi za proizvodnju ili proizvodnju duvanskih proizvoda biće restriktivna.

Finansijske sankcije uključuju ograničenja pristupa beloruskoj vladi na tržištima kapitala EU, kao i beloruskih državnih finansijskih institucija i entiteta, kao i zabranu pružanja osiguranja i ponovnog osiguranja vladi, javnim telima i agencijama.

Svaka isplata ili uplata Evropske investicione banke (EIB) koja se odnosi na postojeće sporazume između EIB-a i Belorusije ili bilo kog javnog organa biće zabranjena.

Od zemalja članica EU „zahteva se da preduzmu mere“ kako bi ograničile učešće multilateralnih razvojnih banaka u Belorusiji.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Britanija i Kanada prethodno su uvele sankcije protiv Belorusije zbog preusmeravanja leta kompanije Ryanair, uključujući zamrzavanje imovine i zabrane izdavanja viza desetinama zvaničnika, poslanika i ministara iz Lukašenkove administracije i članova njegove porodice, kao i beloruskih entiteta.

EU je takođe uskratila dozvolu bilo kom vazduhoplovu kojim upravljaju beloruski avio-prevoznici za sletanje, poletanje ili preletanje teritorija EU.

Prethodne runde zapadnih sankcija takođe su pogodile pojedine institucije i Lukašenkov uži krug zbog brutalnog suzbijanja opozicije od strane beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih spornih predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG