Dostupni linkovi

Istorijski dan za Srbiju: Otvoreni pregovori sa Briselom


Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, irski premijer Enda Keni i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, Brisel, 28.7.2013.
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, irski premijer Enda Keni i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, Brisel, 28.7.2013.
Evropski savet doneo je odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru. Pregovarački okvir, odnosno implementaciju Brisleskog sporazuma, do tada će još jednom oceniti Savet ministara i potvrditi šefovi država i vlada EU. Iz zaključaka je izostavljeno da će se to dogoditi u decembru, što znači da bi provera mogla da usledi i ranije.

Dugo očekivanu vest iz Brisela, najviši evropski i zvaničnici u Beogradu ocenjuju kao - istorijsku. Odluku šefova država i vlada EU, saopštio je nakon zasedanja predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

„Prva međuvladina konferencija sa Srbijom će biti održana najkasnije u januaru 2014. godine. Istovremeno, usvojen je i mandat za pregovore sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciiji i pridruživanju. U ponedeljak ću otputovati u obe prestonice, Prištinu i Beograd, kako bih podvukao značaj poglavlja koja sada otvaramo zajedno“, rekao je Rompej.

Iako nemački zvaničnici ostaju pri stavu da je primena briselskog sporazuma preduslov za zakazivanje pristupne konferencije, koja označava formalni početak pregovora, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je odluku šefova država i vlada EU kao istorijski događaj.

"Ovo je zaista istorijski momenat. Često se ova reč zloupotrebljava, ali ovo zaista jeste istorijski. Ne treba da zaboravimo šta se dogodilo ne tako davno u tom delu Evrope u jednom od najagresivnijih ratova koje smo videli. A sada otvaramo pregovore sa Srbijom", naveo je Baroso.

Odmah po objavljivanju odluke Evropskog saveta, stigle su i prve čestitke. Komesar za proširenje EU Štefan File oglasio se na svom Tviter nalogu rečima - "već sada se radujem pregovorima". Čestitke zvaničnicima i građanima Srbije uputili su i nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele, izvestilac Evropskog parlamenta za
Srbiju Jelko Kacin i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

“Odluka lidera EU pokazuje šta može biti postignuto reformama i dijalogom”, napisao je Rasmusen na svom tviter nalogu.

(Reuters video: Beograđani o odluci Brisela)
Beograđani pozitivno o zelenom svetlu iz Brisela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

U Beogradu, predstavnici vlasti odluku Evropskog saveta ocenjuju kao istorijsku. Ipak, dok predsednik Tomislav Nikolić navodi da je to jasan znak da je Srbija vratila ugled u svetu i da je u Evropskoj uniji poželjna i ravnopravna, premijer Ivica Dačić kaže da nije najzadovoljniji odlukom Evropskog saveta, ali da ovo jeste istorijski dan za Srbiju.

„Nismo najzadovoljniji zbog toga što će sednica vlada svih 28 država članica biti održana najkasnije u januaru na zahtev Nemačke, zato što smatramo da bi mogla da bude i ranije, ali u svakom slučaju je ovo istorijski dan. Otvoreni su pregovori“, naveo je Dačić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Reagujući na odluku Evropskog saveta, vicepremijer Aleksandar Vučić naveo je da je “Srbija preokrenula tok svoje moderne istorije i platila kartu u jednom pravcu za januarski voz ka EU”.

"Ništa nismo prodali, izdali i ničega se nismo odrekli. Nikada više nećemo biti izolovani i umorni, razapeti između Istoka i Zapada. Upozoravam sve političare i privrednike da prave reforme i napori tek počinju", rekao je Vučić.

Upozorenja iz Nemačke

Herman van Rompej pojasnio je da se međuvladinom konferencijom sa Srbijom u januaru i formalno otvaraju pregovori o članstvu, ali da će pregovarački okvir prethodno povrđivati Evropski savet.

„Mi smo ovde pomenuli reč „potvrditi“ i to je reč koja je veoma dobro odabrana. Ako postoji dogovor o okviru pregovora, onda je jedini zadatak Evropskog saveta da potvrdi taj okvir. Dakle, nastavićemo tako kako jeste i kako je bilo i u prošlosti. To je normalna procedura koju pratimo i kada Evropski savet potvrdi okvir za pregovore, mi nećemo tome dodavati dodatne uslove“, naveo je Rompej.

Ipak, nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da će implementacija Brisleskog sporazuma biti odlučujuća za odluku o datumu i da ona mora da napreduje po planu, odnosno da moraju biti primenjeni svi dogovori koji su postignuti u dijalogu Beograda i Prištine.

Ono što predstavlja bitnu izmenu u tekstu zaključka Evropskog saveta jeste da je izostavljen decembar, kao mesec u kome bi Savet EU još jednom potvrdio odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

“To znači da će i dalje biti potrebna potvrda i Saveta ministara i Saveta lidera država članica EU, ali, ako su sklonili reč decembar, to znači da bi se to moglo dogoditi već na primer i u oktobru ako okvir za pregovore bude spreman i to znači da bi Srbija, potencijalno, mogla da otvori pristupne pregovore za članstvo u EU već u 2013. godini i da ne da čeka na 2014. godinu”, javio je dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozviak.

I šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer navodi da će Evropska komisija uskoro predložiti okvir za pregovore sa Srbijom i da bi to moglo biti gotovo na jesen, u oktobru-novembru. Prema njegovim rečima, i skrining proces mogao bi biti završen u oktobru-novembru.

Većina stranaka u Srbiji pozdravlja odluku o početku pristupnih pregovora sa EU kao odlučnu vest za građane. Pojedini članovi Vlade već najavljuju da će ta odluka privući strane investitore i otvoriti nova radna mesta, te omogućiti pristup fondovima. Odlukom su nezadovoljni jedino osvedočeni evropskeptici, predvođeni Koštuničinom Demokratskom strankom Srbije.

Poslušajte i šta o odluka o početku pregovora znači građanima:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

Pred Srbijom je sada, kako potvrđuju i sami zvaničnici, dug i težak put usaglašavanja sa visokim standardima u svim sferama koji vladaju unutar EU. Susednoj Hrvatskoj, od momenta u kojem se Srbija trenutno nalazi, trebalo je skoro devet godina do dana pristupanja, koje će uslediti 1. jula.
XS
SM
MD
LG