Dostupni linkovi

Lideri EU najverovatnije neće podržati blokadu izvoza vakcina


EU se suočava sa velikim nedostakom vakcina Astrazeneka zbog problema u proizvodnji u njenoj fabrici u Belgiji i naknadnog odbijanja da preusmeri u evropski blok doze proizvedene u Velikoj Britaniji.
EU se suočava sa velikim nedostakom vakcina Astrazeneka zbog problema u proizvodnji u njenoj fabrici u Belgiji i naknadnog odbijanja da preusmeri u evropski blok doze proizvedene u Velikoj Britaniji.

Evropski lideri verovatno neće podržati na samitu u četvrtak upotrebu novih ovlašćenja za blokiranje isporuka vakcina koje je tražila Evropska komisija, a što bi moglo da utiče na snabdevanje Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) upozorio je ranije protiv uvođenja "blokada".

Virtuelni samit se održava u trenutku kada je treći talas infekcije korona virusom zahvatio veći deo starog kontinenta.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) takođe će se uključiti na ovaj skup kako bi razgovarao o odnosima EU i SAD.

Merkel: Pandemija lakmus test sposobnosti EU

Vakcinisanje u Evropskoj Uniji je mnogo sporije nego u Velikoj Britaniji za šta je Evropska komisija okrivila farmaceutske kompanije - pre svega Astrazeneku (AstraZeneca) - jer nisu isporučile obećane doze.

Međutim, lideri EU nemaju jedinstveni stav o predlogu za nova ograničenja izvoza vakcina van bloka, koja bi imala za cilj jačanje snabdevanja njegovih članica, prenosi BBC.

U poslednjem nacrtu zaključaka samita naglašava se „važnost transparentnosti, kao i upotrebe izvoznih dozvola“, javlja “Gardijan” (Guardian).

Zemlje poput Holandije, Irske, Belgije i Švedske, koje su zabrinute zbog uticaja zabrane izvoza vakcina na lance snabdevanja za njihovu proizvodnju, odbacile su bilo kakvo izričito pozivanje na revidiranu uredbu Evropske komisije.

Ona će zadržati svoja nova ovlašćenja uprkos nedostatku izričite podrške lidera na kraju njihovog samita, ali diplomatski izvori iz najskeptičnijih država članica naveli su da se nadaju da se „štap nikada neće koristiti“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije u govoru u Bundestagu pozvala na primenu novih ovlašćenja Evropske komisije u zabrani izvoza.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer razgovara s nemačkom kancelarkom Angelom Merkal u Bundestagu, u Berlinu, 25. marta 2021.
Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer razgovara s nemačkom kancelarkom Angelom Merkal u Bundestagu, u Berlinu, 25. marta 2021.

Umesto toga, založila se za povećanje domaće proizvodnje vakcina s obzirom na smanjene kontingente iz Velike Britanije i SAD, opisujući pandemiju kao „veliki lakmus test ” sposobnosti EU.

„Problem u ovom trenutku sa isporukom vakcina nije toliko koliko je naručeno, već više u tome koliko se može proizvesti na evropskom tlu“, rekla je Merkelova.

„Jer jasno možemo videti: britanski pogoni proizvode za domaće potrebe, SAD ne izvoze ništa. Stoga se oslanjamo na ono što se može proizvesti u Evropi i moramo očekivati da će nas ovaj virus dugo zaokupljati,“ dodala je nemačka kancelarka.

U sredu je Evropska komisija ažurirala svoj mehanizam za odobrenje izvoza kako bi omogućila blokiranje pošiljki u zemlje sa visokim nivoom vakcinacije ili one koje ograničavaju izvoz zakonom i ugovorima sa dobavljačima.

Velika Britanija: Ugovor na našoj strani

U Briselu je saopšteno da je od više od 40 miliona doza izvezenih iz EU u protekla dva meseca, četvrtina poslata u Veliku Britaniju.

EU se suočava sa velikim nedostatkom vakcina Astrazeneka zbog problema u proizvodnji u njenoj fabrici u Belgiji i naknadnog odbijanja da preusmeri u evropski blok doze proizvedene u Velikoj Britaniji.

EU preti da će blokirati izvoz vakcina u Veliku Britaniju proizvedenih u Astrazenekinoj fabrici u Holandiji.

Međutim, britanski ministar zdravlja Met Henok (Matt Hancock), upozorio je EU da je ugovor na strani njegove zemlje. „Verujem da se zemlje koje podržavaju slobodnu trgovinu drže ugovornih obaveza“, rekao je za “Fajnenšel tajms.

„Oni (EU) imaju ugovor o ‘najboljim namerama i naporima “, a mi o ekskluzivnosti,“ dodao je britanski ministar.

Velika Britanija ne zabranjuje izvoz vakcina, ali vlada je potpisala ugovor sa Astrazenekom koji obavezuje ovu britansko-švedsku kompaniju da prvo isporuči Britaniji doze proizvedene u pogonima Oksford i Stafordšir.

Čini se da je i Velika Britanija prekršila nove kriterijume EU o dinamici vakcinacije koji podrazumevaju „reciprocitet“ i „proporcionalnost“ - sa 45 na 100 stanovnika, u poređenju sa 13 na 100 u proseku u 27 država članica, prenosi “Gardijan”.

Na pitanje da li bi Velika Britanija mogla da uzvrati na mere EU, britanski premijer Boris Džonson je kazao poslanicima da ne veruje "da bi blokada vakcina, lekova, ili sastojaka za vakcine" bila "razumna". Kompanije bi mogle izvući pouke za buduća ulaganja "u zemlje u kojima se nameću proizvoljne blokade", dodao je Džonson.

Britanski premijer Boris Džonson primio je dozu vakcine Oxford/AstraZeneca protiv COVID-19 u Londonu, 19. marta 2021.
Britanski premijer Boris Džonson primio je dozu vakcine Oxford/AstraZeneca protiv COVID-19 u Londonu, 19. marta 2021.

Portparol britanske vlade rekao je da se "svi se borimo protiv iste pandemije."

"Vakcine su međunarodna operacija; proizvode ih sjajni naučnici sarađujući širom sveta. I nastavićemo da radimo sa našim evropskim partnerima na distribuciji vakcine," dodao je portparol britanske vlade.

Britanski izvori insistiraju na tome da se vitalne komponente šalju na kontinent, na primer za vakcinu Fajzer (Pfizer), i istakli su ulogu njihove zemlje u ranim ulaganjima u razvoj vakcina.

U zajedničkoj izjavi u sredu, Velika Britanija i EU su saopštili su da žele "stvoriti povoljnu situaciju za obe strane (win-win) i proširi ponudu vakcina za sve".

"Svi se suočavamo sa istom pandemijom i treći talas čini saradnju između EU i Velike Britanije još važnijom", dodaje se u saopštenju.

Iako je ton ove izjave bio pozitivan, jedan diplomata je kazao za BBC da je stvarni napredak u odnosima dve strane o ovom pitanju „spor, nezgrapan i težak“.

Evropski komesar: Nacionalizam sa druge strane Kanala

Pojedini lideri EU zajedno sa Evropskom komisijom - i dalje će se zalagati za pooštravanje kontrole izvoza vakcina, što bi moglo pogoditi Veliku Britaniju.

Upućeni u EU kažu da su se nadali da nikada neće koristiti instrumente kontrole. Navode da ih žele kao sredstvo pritiska na kompanije i zemlje u kojima se nalaze njihovi pogoni za proizvodnju vakcina, a koje ne izvoze u evropski blok.

U međuvremenu, lideri EU su pod sve većim pritiskom da pokažu svojim biračima da preduzimaju mere u cilju povećanja snabdevanja vakcinama, u čemu zaostaju za Velikom Britanijom.

U intervjuu za “Fajnenšel tajms” (Financial Times), komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri (Thierry) Breton odbacio je tvrdnje da 27-orka nastupa protekcionistički. „Imamo osećaj da je nacionalizam vakcina zaista na drugoj strani Kanala“, rekao je. „Ne vidimo da vakcine iz Velike Britanije dolaze ovde,“ istakao je evropski komesar.

U intervjuu za BBC, Breton je insistirao je da 27-orka ima problem sa Astrazenekom, a ne sa vladom Velike Britanije. „Znam da postoji određena napetost ... ali sve dok postoji transparentnost, mislim da će [odnosi] moći da se normalizuju“, rekao je evropski komesar.

On je dodao da je Astrazeneka isporučila dogovorenih 120 miliona doza Evropskoj Uniji, države članice bi postigle jednaku stopu vakcinacije kao i Velika Britanija:

„Bili smo strogo kažnjeni i samo želimo da znamo zašto,“ istakao je Breton.

Astrazeneka poriče da nije ispoštovala ugovor sa EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen), požalila se prošle sedmice da je EU izvezla više od 10 miliona doza u Veliku Britaniju, dok ona zauzvrat nije uzvratila pošiljkom nijedne u evropski blok.

Njene kolege su dodale da se to mora posmatrati u kontekstu da je EU istovremeno globalno žarište COVID-a i ujedno najveći izvoznik vakcina.

Od kraja januara, zemlje EU izvezle su 43 miliona doza vakcine u 33 zemlje koje nisu podložne odobrenja za izvoz, navode zvaničnici u Briselu.

Iako ima naznaka da će predlozi koje će lideri EU razmatrati u četvrtak pre svega upereni prema Velikoj Britaniji i SAD-u, evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirjakides (Stella Kyriakides) istakla je da to nije tačno.

"Imamo posla s pandemijom i ovo nije težnja da se kažnjava bilo koja zemlja," navela je.

Bajden na samitu EU

Američki predsednik Bajden trebalo bi da prisustvuje virtuelnom samitu lidera EU u četvrtak uveče kako bi razgovarao o budućoj saradnji. Poslednji američki predsednik koji je prisustvovao sastanku lidera EU bio je Barak (Barack) Obama 2009. godine u Pragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG