Dostupni linkovi

Evropa prva regija sa više od milion umrlih od COVID-19


Bolnica u Le Mansu, Francuska
Bolnica u Le Mansu, Francuska

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom premašio je milion u Evropi koja pokušava da vakcinacijom spreči da novi sojevi izazovu treći talas pandemije zbog koje bolnice opet mogu da budu preopterećene.

Dosada je u Evropi registrovano 37,221,978 zaraženih i 1,000,062 umrlih, prema podacima Rojtersa.

Na evropsku regiju, sa 51 zemljom, otpada oko 35,5 odsto umrlih od korona virusa i 30,5 procenata zaraženih u svetu.

U Evropi je do sada dato 12 vakcina na 100 ljudi, a u SAD 34. Na prvom mestu u svetu je Izrael sa 110 vakcina na 100 stanovnika, jer u većini slučajeva se daju dve doze.

S obzirom da je vakcinisano manje od deset odsto stanovništva, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je da se situacija pogoršava. „Vidimo vrh trećeg talasa koji se formira u državama članicama i znamo da moramo da ubrzamo vakcinaciju,“ izjavila je fon der Lajen.

Evropska Unija (EU) je zapretila u sredu da će zabraniti izvoz vakcina protiv COVID-19 u Britaniju kako bi zaštitila oskudne doze za svoje građane.

Broj zaraženih u Evropi raste, a Francuska je nedavno zabeležen najveći skok u jednom danu od novembra. Svakih šest dana broj inficiranih na starom kontinentu dostigne jedan milion.

Dok Nemačka planira da ukine restriktivne mere u cilju ožilvljavanja ekonomije, stručnjak sa Instituta za zarazne bolesti Robert Koch rekao je u utorak da broj zaraženih raste eksponencijalno, te da zemlja ulazi u treći talas pandemije.

U trenutku kada Evropska unija i dalje istrajava na planu da do kraja leta vakciniše 70 odsto odraslih, najmanje 13 zemalja bloka suspendovalo je ili odložilo upotrebu Astrazenekinog cepiva nakon izveštaja o zgrušavanja krvi kod ljudi koji su ga primili.

Evropska agencija za lekove je u četvrtak odobrila Astrazeneka vakcinu navodeći da je bezbedna i efikasna, tako da su mnoge zemlje ukinule tu meru povlačenja.

Zemlje u istočnoj Evropi, uključujući Rusiju, i dalje su najviše pogođene.

Rusija ima najveći zaraženih – više od 4,4 miliona ili skoro 12 odsto svih slučajeva u Evropi.

XS
SM
MD
LG