Dostupni linkovi

Lider političkog krila Hamasa u Teheranu govorio o 'političkoj izolaciji' Izraela


Ismail Haniyeh, juni 2022.
Ismail Haniyeh, juni 2022.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh, tokom posjete Iranu u utorak 26. marta, rekao je da Izrael doživljava "političku izolaciju bez presedana", dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na prekid vatre u ratu u Gazi.

"Iako je ova rezolucija kasno došla i možda postoje neke praznine koje je potrebno popuniti, sama rezolucija ukazuje da izraelska okupacija doživljava političku izolaciju bez presedana", rekao je Haniyeh na konferenciji za novinare u Teheranu nakon sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir- Abdollahian.

Dodao je da Izrael "gubi političko pokriće i zaštitu čak i u Vijeću sigurnosti" i da "SAD nisu u stanju da nametnu svoju volju međunarodnoj zajednici", piše AFP.

"Cionistički entitet" "nije uspio da postigne nijedan od svojih vojnih ili strateških ciljeva" nakon više od pet mjeseci rata, rekao je Haniyeh.

Haniyeh i palestinska delegacija sastali su se i s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem, navodi se u saopštenju na Khameneijevoj web stranici.

Iranski lider je pohvalio "jedinstveni otpor palestinskih snaga" protiv "zločina i brutalnosti cionističkog režima (Izrael), izvršenih uz punu podršku Zapada", navodi se u saopštenju.

"Islamska Republika Iran neće oklijevati da podrži stvar Palestine i potlačeni narod Gaze", rekao je Khamenei tokom sastanka.


To je druga posjeta lidera Hamasa Teheranu otkako je grupa koju podržava Iran 7. oktobra pokrenula napad bez presedana na Izrael koji je rezultirao smrću oko 1.160 ljudi, većinom civila.

Haniyehova posljednja posjeta bila je početkom novembra kada se sastao s Khameneijem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Iran je napad 7. oktobra pozdravio kao "uspjeh", ali je negirao bilo kakvu direktnu umiješanost.

Grupe koje podržava Iran u Iraku, Libanu, Siriji i Jemenu od tada su izvele niz napada na izraelske i zapadne ciljeve.

U izraelskoj kampanji odmazde protiv Hamasa ubijeno je više od 32.000 ljudi u Gazi, većinom žena i djece, prema podacima ministarstva zdravlja teritorije kojom upravlja Hamas.

Haniyehova posjeta dolazi nakon što je u ponedeljak usvojena rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na "trenutni prekid vatre" za vrijeme tekućeg muslimanskog svetog mjeseca ramazana, što bi dovelo do "trajnog" primirja.

Također se zahtijeva da Hamas i druge palestinske militantne grupe oslobode taoce koje su uzeli tokom napada 7. oktobra.

Militanti su zarobili oko 250 talaca, od kojih Izrael vjeruje da se oko 130 još uvijek drži u Gazi, uključujući 33 za koje se pretpostavlja da su mrtva.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani opisao je rezoluciju od ponedjeljka kao "pozitivan, ali nedovoljan korak".

Pozvao je na "efikasne mjere za implementaciju rezolucije i potpuni i trajni prekid napada".

Sjedinjene Države bile su uzdržane od glasanja u ponedjeljak, što je uznemirilo Izrael i navelo ga da naglo otkaže posjetu delegacije Washingtonu ove sedmice.

XS
SM
MD
LG