Dostupni linkovi

Hadson: Lični interesi moćnih u ofšor poslovanju sprečavaju reforme


Michael Hudson
Michael Hudson

Ofšor poslovanje je duboko ukorenjeno među političkom i finansijskom elitom širom sveta. Imajući u vidu lične interese najmoćnijih biće teško sprovesti bilo kakve reforme, kaže za Radio Slobodna Evropa Majkl Hadson (Michael Hudson), urednik u „Međunarodnom konzorcijumu za istraživačko novinarstvo“.

Intervju u celosti moći ćete pročitati na našoj stranici u sredu.

RSE: Zašto su baš sada objavljeni podaci. Naime, Kremlj negira bilo kakvu umešanost ruskog predsednika Vladimira Putina. Pojedini komentatori u Moskvi smatraju da je u pozadini nastojanje Zapada da uzdrma Rusiju, odnosno dovede do promene režima. Istovremeno, kineski list “Global tajms” navodi da su na udaru pre svega nezapadne ličnosti i organizacije, a da se sa Zapada pominju samo “mali krompiri”, dodajući da je zvanični Vašington imao značajnu ulogu i u ranijem curenju podataka.

Hadson: Mogu da vam kažem da američke vlasti nemaju ništa sa objavljivanjem ovih izveštaja. “Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo“ ima dugu istoriju kritikovanja zvaničnog Vašingtona. U jednom od najvećih istraživanja u prošlosti dokumentovali smo sve laži koje je su američke vlasti izrekle uoči rata u Iraku.

Jasno mi je da u pojedinim zemljama ne mogu da shvate da postoje nezavisni mediji koji nisu pod pritiskom vlasti kao što je organizacija u kojoj radim. Na kraju, obelodanili smo i podatke o sumnjivim poslovima premijera Islanda i oca britanskog premijera Kamerona. Dakle, u našem višegodišnjem ratu istraživali smo sumnjive poslove lidera širom sveta, ne samo ruskih i kineskih.

RSE: Oko uloge Britanije. Veliki broj njenih prekomorskih teritorija je pravi raj za sumnjive poslove. Advokat Džefri Robertson (Geoffrey Robertson) je izjavio da “Britanija je u srcu – središtu – međunarodnog izbegavanja poreza dozvoljavajući ovim malim ostacima imperije da primenjuju tajne zakone o porezima i uspostave ofšor kompanije koje posluju bez transparentnosti”.

Hadson: Postavljaju se veoma ozbiljna pitanja o britanskim prekomorskim teritorijama, kao i ulozi samog Londona u kretanju novca kroz veoma složenu ofšor mrežu koja je povezana sa Ujedinjenim kraljevstvom kao i njenom prestonicom kupovinom luksuznih nekretnina, zatim ulaganjima u banke u ovom gradu.

Istovremeno, postavljaju se i veoma ozbiljna pitanja oko funkcionisanja ovog mehanizma u SAD, tačnije kako se preko ofšor kompanija kupuju velelepne nekretnine u Njujorku ili Majamiju, zatim tajnim putevima novca od trgovine drogom, izbegavanja poreza i drugih nelegalnih finansijskih transakcija koji se prebacuje preko velikih amerčkih banaka.

XS
SM
MD
LG