Dostupni linkovi

Pobunjenici spremni na prekid vatre


Pobunjenici ispaljuju rakete prema snagama lojalnim Muameru Gadafiju u blizini istočnog grada Brega, 31. mart 2011.
Pobunjenici ispaljuju rakete prema snagama lojalnim Muameru Gadafiju u blizini istočnog grada Brega, 31. mart 2011.
Borbe se vode u petak između libijskih pobunjenika i snaga vernih libijskom vođi Muamaru Gadafiju blizu naftne luke Brega na istoku zemlje.

Linija fronta u petak je bila negde oko Brege, ali je bilo nemoguće dobiti informacije iz nezavisnih izvora ko kontroliše ovo mesto koje se nalazi 800 kilometara istočno od Tripolija.

U međuvremenu je u petak u Bengaziju vođa pobunjeničkog Prelaznog veća Mustafa Abdel-Đalil izjavio da su oni spremni na prekid vatre pod uslovom da se Gadafijeve snage povuku i prestanu opsadu gradova koje drže pobunjenici.

Ljudi masovno napuštaju Bengazi, 31. mart 2011
Metoerolški uslovi omogućili su Gadafijevim snagama da sprovedu svoju kontraofanzivu na istok i potisnu pobunjenike sa položaja koje su povratili kada posle pocetka medjunarodnih udara 19. marta.

Strani izveštači javljaju da su pobunjenici, lošije opremljeni i lošije organizovani od Gadafijevih boraca, jutros pokušali da se bolje organizuju.

Gadafijevi najveći gubici ove nedelje nisu bili vojni nego politički navodi agencija AP. Dva člana iz njegovog užeg kruga su ga napustila, njegov ministar spoljnih poslova Musa Kusa i Ali Abdelsalam Treki, bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN.

Britanski mediji javili su u petak da je jedan istaknuti pripadnik režima Muamera Gadafija vodio tajne razgovore sa britanskom vladom o, kako se veruje, mogućem nalaženju izlazne strategije za libijskog lidera.

Povlačenje SAD


Sjedinjenje Američke Države će do subote povući svoje ratne avione iz vazdušnih operacija u Libiji, kojim sada rukovodi NATO, najavljeno je u petak iz Pentagona.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts (Gates) i šef američkog
generalštaba Majk Mulen (Mike Millen) rekli su pred vojnim komitetima
Predstavničkog doma i Senata da će vojno učešće SAD u Libiji biti
završeno u subotu.

Njih dvojica su se takođe usprotivila ideji da SAD budu te koje će naoružavati i obučavati libijske pobunjenike u borbi protiv snaga libijskog vođe Moamera el Gadafija. Prema njihovim rečima, to bi trebalo da bude posao arpaskih i drugih zemalja.

U nekoliko ranijih izjava zvaničnika Bele kuće nije otpisivana mogućnost da SAD naoružaju pobunjenike koji su ove nedelje bili naterani u povlačenje pod udarom bolje naoružanih i bolje obučenih vojnika Gadafijevih kopnenih trupa.

"S moje tačke gledišta, ako će biti takve vrste podrške libijskoj opoziciji, za nju postoje obilje drugih izvora, koji nisu Sjedinjene Američke Države", rekao je Robert Gejts.

Šef press službe Bele kuće Džej Karni (Jay Carney) rekao je da ne vidi protivrečnost između Gejtsove izjave i izjave predsednika SAD Baraka Obame da on "niti podržava niti isključuje" mogućnost obuke i naoružavanja pobunjenika u Libiji.

UNHCR apeluje na hitno dopremanje pomoći

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) ocenio je u petak kao dramatičnu humanitarnu situaciju u Libiji i apelovao da se hitno omogući dostavljanje pomoći ugroženima u toj zemlji zahvaćenoj sukobima.

Šef UNHCR Antonio Gutereš rekao je, tokom posete Kairu, da je iz Libije, zbog sukoba libijskih snaga i pobunjenika, oko 400.000 ljudi
pobeglo u Tunis i Egipat.

Pobunjenici ispaljuju rakete ka pro-vladinim snagama tokom uličnih borbi u blizini istočnog grada Brega, 31. mart 2011.
"Istovremeno, veliki je broj raseljenih u samoj zemlji i onih koji su u beznadežnoj situaciji blokirani u zonama sukoba", rekao je zvaničnik UN novinarima.

"Apsolutno je neophodno da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna u Libiji, gde god da su", kazao je Gutereš.

Gutereš je naveo Misratu kao primer bombardovanog grada i poprište sukoba dve strane, gde bolnice ne mogu da zbrinu sve ranjene, gde je stanovništvo 'očajno', a humanitarna pomoć hitno potrebna.

Jedan brod s humanitarnom pomoći stigao je u četvrtak u Misratu. Brod sa 150 tona medicinske opreme i namirnica, poslale su nevladine grupe Medeor iz Nemačke i SOS iz Malte, uz saradnju Libijaca u egzilu.

Novi kontakti Libije i Zapada


Libija je u London poslala Muhameda Ismaila, višeg saradnika jednog od sinova Moamera Gadafija Saifa al Islama, radi razgovora sa britanskim zvaničnicima.

Britanski dnevnik "Gardijan" piše, pozivajući se na neimenovane izvore iz britanske vlade, da je Ismail u proteklih nekoliko dana posetio London i to je jedan od brojnih kontakata između Libije i Zapada u protekle dve sedmice.

Portparol Forin ofisa nije potvrdio ali ni negirao novinski izvještaj.

"Ne želimo da komentarišemo naše kontakte sa libijskim zvaničnicima. Svakom kontaktu, koji smo imali, jasno smo izneli stav da Gadafi mora da ode sa vlasti", rekao je portparol.

U četvrtak je šef libijske diplomatije Musa Kusa, koji je jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, prebegao u London.

Katarska televizijska stanica "Al džazira" javila je da je "određeni broj višerangiranih ličnosti" iz Gadafijevog okruženja otišao iz Libije u Tunis.

Kriza u arapskom svijetu


Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG