Dostupni linkovi

Gadafi i dalje u bjekstvu, pobunjenici nastavljaju osvajanje


Libijska budućnost puna izazova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Direktan link

Libijska budućnost puna izazova, Video: Jerome Socolovsky, VOA, august, 2011

Libijski pobunjenici ne raspolažu konkretnim informacijama o tome gdje se nalaze Moamer Gadafi i njegovi sinovi, izjavio je u subotu predsjednik Prijelaznog nacionalnog vijeća Mustafa Abdul Dželil.

Tokom dana u subotu su se pojavile informacije da je konvoj mercedesovih vozila prešao u Alžir, te da se u njemu nalaze visoki funkcioneri bivšeg režima, pa čak i sam Gadafi.

Predsjednik Prijelaznog nacionalnog vijeća Mustafa Abdul Dželil je najavio da bi Vijeće moglo razmotriti mogućnost da pozove pripadnike policija iz arapskih ili islamskih zemalja kako bi pomogli Libiji u uspostavljanju sigurnosti, prenosi Reuters.

Dželil je dodao da pobunjenici još uvijek pregovaraju sa sljedbenicima Gadafija kako bi uspeli da ih uvjere da predaju kontrolu nad Gadafijevim rodnim gradom Sirtom.

Inače, u Libiji su u subotu nastavljena NATO bombardovanja, granatiranja, sukobi, ubistva po ulicama Tripolija i potraga za Muamerom Gadafijem.

Libijski pobunjenici zauzeli su subotu međunarodni aerodrom u Tripoliju, a prije toga i prijelaz na granici s Tunisom, nakon borbi s Gadafijevim vojnicima za kontrolu nad ovim prijelazom koji je ključna tačka za snabdijevanje Tripolija putevima iz Tunisa.

Pobunjenici su ustvrdili da kontrolišu 95 posto prijestolnice i da postoji "samo još nekoliko malih dijelova grada koji pružaju otpor".

Šef operacija pobunjenika za zauzimanje Tripolija Abdel Nagib Mlegta je izrazio uvjerenje da će pobunjenici, koji su ušli u Tripoli prošle sedmice, a u Gadafijev kompleks Bab al-Azizija prije tri dana, grad potpuno držati pod kontrolom i da će uhvatiti Gadafija u naredna 72 sata, javio je AFP.

U bolnici pronađeno više od 200 tijela

Više od 200 tijela u fazi raspadanja pronađeno je u jednoj bolnici u libijskoj prijestonici Tripoliju, u dijelu grada gdje su vođene žestoke borbe.

BBC-jev dopisnik vidio je leševe muškaraca, žena i djece na krevetima i u hodnicima bolnice Abu Salim.

Leševi pronađeni u bolnici u Tripoliju, 25. avgust 2011
Ljekari i medicinske sestre pobjegli su prije pet dana iz bolnice pred sukobima pobunjenika i snaga lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju.

Neki mještani optužili su snage režima da su pobile ljude u bolnici, ali za sada nije jasno kako su oni umrli.

Među žrtvama ima civila i vojnika, od kojih su neki, sudeći prema izgledu, afrički plaćenici, navodi dopisnik Vajr Dejvis, koji kaže da su scene iz bolnice najpotresnije koje je ikada vidio.

Mještani kažu da su neke osobe bile teško ranjene, ali žive kada su stigle u bolnicu, dok su ostali dovezeni mrtvi. Bolnica je potom zatvorena zbog sukoba, a svi koji su ostali unutra ostavljeni su da umru.

Gadafijeve snage pobile zatvorenike

Libijski pobunjenici tvrde da su snage Moamera Gadafija počinile "masovno ubistvo" i ubile više od 150 zatvorenika prije nego što su pobjegle iz Tripolija koji su zauzeli pobunjenici.

"U Bab al-Aziziji (Gadafijevoj bazi u Tripoliju) dogodilo se masovno ubistvo. Ubijeno je više od 150 zatvorenika. Čuvari su to uradili prije nogo što su pobjegli. Bacali su na njih ručne bombe", rekao je šef operacija pobunjenika za zauzimanje Tripolija Abdel Nagib Mlegta.

On je izrazio uvjerenje da će pobunjenici, koji su ušli u Tripoli prošle sedmice, a u Gadafijev kompleks Bab al-Azizija prije tri dana, grad potpuno držati pod kontrolom i da će zarobiti Gadafija u naredna 72 sata.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je obje strane u Libiji na poštovanje prava zatvorenika.

AI je ukazao da su prorežmske vlasti navodno silovale maloljetne zatvorenike, ali i da libijski pobunjenici zlostavljaju djecu i drže imigrantske radnike u pritvoru.
XS
SM
MD
LG