Dostupni linkovi

Gadafijevo porodično stablo


Libijski lider Moamer Gadafi (desno), prisustvuje otvaranju Samita afričkih šefova država, Adis Abeba, 02. februar 2009.
Libijski lider Moamer Gadafi (desno), prisustvuje otvaranju Samita afričkih šefova država, Adis Abeba, 02. februar 2009.
Priredila: Biljana Jovićević

Pukovnik Muamer Gadafi (68), na vlasti je 41 godinu sve od perioda krvavog svrgavanja sa vlasti kralja Idrisa i ima najduži liderski staž u Africi, Aziji i u arapskom svijetu.

Rođen je u pustinji u blizini Sirte 1942. godine i poznat je po živopisnom načinu odjevanja i ženama tjelohraniteljima.

Svoju političku filozofija zasnovao je na svojoj Zelenoj knjizi, samoproklamovanoj alternativi socijalizma, kapitalizma kombinovanoj sa aspektima islama.

Gadafije je 1977. godine sam osmislio sistem koji je nazavao “Džamahirija “ ili "država masa" što podrazumijava da vlast drži na hiljade narodnih komiteta. U stvarnosti Gadafi je zadržao apsolutnu autoritarnu kontrolu u zemlji.

Libijski lider dva puta se ženio, a njegova prva žena Fatiha bila je učiteljica. Oni se prije vjenčanja uopšte nisu vidjeli. Iz tog braka imaju sina Muhameda, ali su se razišli samo šest mjeseci nakon zajedničkog života.

Gadafijev prvi sin Muhamad na čelu je Olimpijskog komteta Libije čije je sjedište u Tripoliju. On je takođe predsjendik centralne pošte i Telekoma koji kontrolišu operatere, mobilnu tehnologiju i satelitske komunikacije.

Safija Al Gadafi, njegova je druga žena sa kojom ima sedmoro biološke djece. Oni su takođe usvojili dvoje djece Milada i Hanu koja je ubijena u američkom bombrdovanju Tripolija 1986. kada je imala samo četri godine.

Saif i civilno društvo

Njihov najstariji sin Saif al Islam al Gadafi (38), koji se prethodnih dana često pojavljivao na državnoj televiziji, ima doktorat Londonske Ekonomske škole i uglavnom je viđen kao neko kome je cilj otvoriti ekonomiju Libije za svijet.

Saif al Islam al Gadafi upozorava javnost preko libijske državne televizije, 20. februar 2011.
(Njegova doktorska teza bila je „Uloga civilnog društva u demokratizaciji globalnih vladajućih institucija„ u kojoj je dokazivao da nevladine organizacije mogu uticati na veću demokratičnost multinacionalnih korporacija. Doktorat Saifa al Islama Gadafija napsan je na 450 strana i dostupan je na internetu -
link - Na kraju svog doktorata mladi Gadafi se na pomoći zahvaljuje brojnim naučnim autoritetima među kojima i profesoru Davidu Heldu, vodećem stručnjaku za globalizaciju i demokratske procese, te Josepu Nyeu vodećem teoretičaru međunorodih odnosa).

On predvodi i Gadafijevu međunrodnu dobrotvornu organizaciju koja je imeđu ostalog bila uključena u pregovore za oslobađanje taoca koje su otimali islamski militanti, naročito na Filipinima.

Saif al Islam je 2006. godine je napustio Libiju nakon što je kritikovao očev režim ali se kasnije vratio u zemlju. Bio je viđen i prozivan kao moderno lice Libije, ali je 2008. godine saopštio da nije zainteresovan da preuzme vlast od oca.

Pojavio se na Libijskoj državnoj televiziji na vrhuncu protesta da bi upozorio na opasnost od građanskog rata.

Gadafijev sin Saadi ima 36 godina i oženjen je ćerkom jednog od vojnih komandanata. Bivši fudbaler koji je imao veoma kratku karijeru i u italijanskoj Serie A sada je na čelu Libijske fudbalske federacije. Prije toga je bio kapiten nacionalne reprezentacije.

Nakon povlačenja iz fudbala uključio se i u filmsku industriju u koju je, kako se navodi, uložio 100 miliona dolara u produkciju njemačkog rimejk trilera Experiment.

Ćerka branila Sadama Huseina

Četvrti sin libijskog vođe zove se Mutasim Gadafi. On je potpukovnik, a njegove godine nijesu poznate. Jednom je napustio Libiju i pobjegao u Egipat nakon što je navodno bio ideolog zavjre protiv oca, ali mu je kansije oprošteno i omogućen mu je povratka u zemlju. Sada je savjetnika za nacionolnu bezbjednost svog oca i ima sopstvene jendice u vojsci
.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov (desno), sastao se sa Gadafijevim sinom i libijskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Mutasim-Billah Gadafi (levo), Moskva, 29. oktobar 2008.
Peti sin Libijskog lidera Hanibal Gadafi nekad je radio za Libijsku Generalnu nacionalnu transportnu "Maritme" kompaniju specijalizovanu za transport nafte .

Navodno je bio umješan u više nasilnih incidenata. Zabilježeno je da je 2005. godine u Parizu pretukao svoju trudnu ženu, a u Ženevi je 2008. godine bio uhapšen u hotelu nakon što su ga dvoje ljudi iz posluge optužilo za napad .

Iako je kasnije bio oslobođen uz kauciju incident je uzrokovao to da je Libijska vlada odlučila da bojkotuje Švajcarske proizvode, protjera svajacarske kompanije i opozove svoje diplomte iz Berna. Hanibal je u Švajcarskoj bio označen kao „svijet mafije”.

O Gadafijevom šestom sinu Saibu al Arabu Gadafiju veoma se malo zna. Njegov Ferrari je 2008. godine, prema pisanju Daily Telegrapha, zaplijenila je Njemačka policija zbog velike buke motora. Kako je rekao u to vrijeme je bio student u Minhenu.

Najmlađi sin, Hamis Gadafi policijski je oficir koji ima sopstvene policijske snage sa kojima je prošao trenig škole u Rusiji. On je bio nadležan za suzbijanje demontacija u Bengaziju, koji je među prvima prešao pod kontrolu demonstranata.

Jedina živa Gadafijeva ćerka Ajša al Gadafi (34) je dvokatica, bila je član advoktaskog tima za odbranu pogubljenog iračkog lidera Sadama Huseina. Ajša se 2006. godine udala za očevog rođaka.

Milad Abuztaia Al-Gadafi, je usvojeni sin, a, zapravo, sinovac Moamera Gadafija. On je zaslužan za spašavanje života libijskog vođe tokom bombardovnja 1986. godine, koje su izvele SAD.
XS
SM
MD
LG