Dostupni linkovi

Sukobi u Tripoliju, UN traže smirivanje


Jedinice lojalne premijeru Abdulu Hamidu Dbeibi u Tripoliju

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji izrazila je u subotu, 11. juna, zabrinutost zbog sukoba u Tripoliju, posle žestoke noćne razmene vatre između milicija.

Libija je ponovo podeljena između konkurentskih vlada, od kojih je jedna sa sedištem u Tripoliju, uprkos više od godinu dana probnih koraka ka ujedinjenju.

Uzrok sukoba u primorskom gradu Tripliju u noći između petka i subote nije jasan. Video-snimci na društvenim mrežama prikazuju porodice s decom kako se sklanjaju i beže dok je artiljerijska vatra letela preko noćnog neba. Neki od njih su optužili dve moćne gradske milicije za sukobe, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

U saopštenju, misija UN je rekla da je sukob ugrozio civile i pozvala Libijce "da učine sve što je moguće da očuvaju krhku stabilnost zemlje u ovom osetljivom trenutku".

Libija je godinama podeljena između rivalskih vlasti na istoku i zapadu, od kojih svaku podržavaju različite dobro naoružane milicije i strane vlade. Libija je u stanju prevrata još od pobune koju je podržao NATO 2011. kojom je svrgnut kasnije ubijeni dugogodišnji diktator Moamer Gadafi.

Plan da se dođe do izabrane vlade propao je pošto privremena administracija sa sedištem u Tripoliju, na čijem čelu je premijer Abdul Hamid Dbeiba, nije uspela da održi izbore prošle godine.

Dbeiba je od tada odbijao da se povuče, postavljajući pitanja u vezi sa svojim mandatom. Kao odgovor, poslanici sa istoka zemlje izabrali su rivalskog premijera, Fatija Bašagu, moćnog bivšeg ministra unutrašnjih poslova koji sada vodi posebnu administraciju kod grada Sirta.

Dbeiba je u subotu javno, u telefonskom razgovoru koji je prenosila televizija, pozvao jednog moćnog komandanta brigade koja služi njegovoj vladi, da učini sve što je neophodno za uspostavljanje mira u Tripoliju.

Njegov rival Bašaga je u nizu tvitova pozvao oružane grupe da predaju oružje.

Prošlog meseca, Bašaga je ušao u Tripoli i pokušao da tamo uspostavi svoju vlast, ali je otišao posle nekoliko sati borbe u kojoj je jedna osoba poginula.

Sve veća blokada proizvodnje nafte, uglavnom na istoku Libije, srezala je državne prihode ključne za vlast Dbeibe. U petak je u video najavi stanovnika i radnika naftne luke Sidra, ključnog za izvoz, upozoreno da će obustaviti rad zbog nedostatka osnovnih usluga u okolnim gradovima, navodi AP.

XS
SM
MD
LG