Dostupni linkovi

Libija: Strah od pokolja u Misrati


Lekari i medicinsko osoblje pomažu povređenima Chrisu Hondrosu iz Gettya (prednji plan) i fotoreporteru Timu Hetheringtonu (u pozadini), bolnica u Misrati 20. april 2011.
Lekari i medicinsko osoblje pomažu povređenima Chrisu Hondrosu iz Gettya (prednji plan) i fotoreporteru Timu Hetheringtonu (u pozadini), bolnica u Misrati 20. april 2011.
U napadu na Misratu u srijedu su poginula dva fotoreportera. Međunarodne snage strahuju da bi se u tom libijskom gradu mogao desiti pokolj, kažnjiv po međunarodnom pravu.

Dok zapadni lideri razmišljaju kako dalje, iz Ujedinjenih naroda upozoravaju da je vrlo tanka linija između vojne i humanitarne pomoći u Libiji.

Britanski premijer David Cameron u razgovoru s američkim predsjednikom, te talijanskim i katarskim premijerima, naglasio je važnost održavanja stalnog pritiska, kako vojnog, tako i diplomatskog, na libijskog vođu Muamera Gadafija.

Žestoki napad na Misratu u sredu odnio je preko 100 života. Među napadnutima je bila i grupa novinara.

Njih nekoliko je ranjeno, a fotoreporteri, Britanac Tim Hetherington i Amerikanac Chris Hondros su poginuli.

Njihov španki kolega Guillermo Cervera pojašnjava:

"Zatekli smo se na Tripoli ulici u Misrati kad je naša grupa pogođena. Povlačili smo se s prve linije sukoba kad nas je pogodila ručno ispaljena granata".

Prema pobunjeničkim izvorima, Gadafijeve snage upotrijebile su kasetnu municiju i teško oružju. Iz UN-a upozoravaju kako bi ovo moglo predstavljati zločin po međunarodnom pravu.

Vojna podrška za isporuku humanitarne pomoći

Izviješteno je da su najmanje dvije klinike u Misrati pogođene minobacačkom i snajperskom vatrom Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je na prekid opsade Misrate i osudila napade.

“Prema međunarodnom pravu, namjerno gađanje medicinskih objekata je ratni zločin, a namjerno gađanje ili bezobzirno napadanje civila može značiti ozbiljno kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava“, rekla je Pillay .

Ošrećenja od raketnih granata na zgradi provladinih snaga u Misrati, 20. april 2011.
Libijska vlada odbacila je optužbe za upotrebu kasetnih bombi i granatiranje civila. Portparol Ibrahim Musa:

"Naravno da nam je žao ljudskih života. I ranije smo govorili da nam je žao i što pobunjenici ginu. Upravo zato želimo da sukobi prestanu. Mi nismo ubili nikoga ko se ne bori protiv nas. Moramo provjeriti uvjete pod kojim su novinari poginuli. Pa rat je, ginu ljudi i na našoj strani".

Sigurnosna situacija u Libiji sve je gora. Humanitarni radnici ne mogu obavljati svoj posao, a pogođene su obje zaraćene strane.

Iz UN agencije poručuju da bez primirja neće biti moguće nikakva dostava pomoći. Šefica Svjetske agencije za pomoć Valerie Amos pozvala je EU za vojnu pomoć prilikom isporuka humanitarne pomoći.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG