Dostupni linkovi

Libija: Pobunjenici u Misrati traže kopnenu intervenciju


Pobunjenik sa kacigom pilota uptavlja mitraljezom montiranim na pick-up kamionu tokom teških sukoba sa provladinim snagama u centru Misurate, 18. april 2011.
Pobunjenik sa kacigom pilota uptavlja mitraljezom montiranim na pick-up kamionu tokom teških sukoba sa provladinim snagama u centru Misurate, 18. april 2011.
Zapadne zemlje traže načine za pomoć pobunjenicima u svrgavanja Muamera Gadafija, a da ne pošalju kopnene trupe u Libiju.

Francuska je na sastanku s čelnicima otpora, a Britanija obećava vojne savjetnike.

Britansko-francuska akcija u Libiji rezultat je preispitivanja dosadašnje strategije medjunarodne zajednice u Sjevernoj Africi.

Usred zastoja na ratištu i humanitarne krize, samo mjesec dana od početka zračnih udara na Gadafijeve snage.

Predsjednik pobunjeničkog Prijelaznog narodnog vijeća, Mustafa Abdel Džalil u Parizu je nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem zatražio da im se pomogne u „tjeranju“ Gadafija s vlasti.

"Da nije bilo zračnih napada koji su započeli 19. marta u Bengaziju bi se desio pokolj. Libijci to nikad neće zaboraviti. Nadamo se da će naši talijanski prijatelji učiniti sve da se nastavi vojni pritisak i Gadafija prisili da napusti zemlju", kaže on.

Ovo je Džalilova prva turneja otkako je stao na čelo Prelaznog vijeća. Zahvalio je Francuskoj, Italiji, i Kataru za službeno priznavanje opozicije, obećavajući prijateljstvo i saradnje s te tri zemlje.

Optimisti i NATO, ali i Garafijev sin

Opkoljena zemlja nalazi se u pat poziciji, pobunjenici i dalje kontroliraju većinu istočne Libije, a Gadafi zapad zemlje.

Visoki dužnosnik pobunjenika u Misurati izjavio je kako bi Britanci i Francuzi trebali poslati kopnene snage koje bi im, na humanitarnoj osnovi, pomogle u borbi protiv Gadafija.

Ranjenog pobunjenika na nosilima odnose u bolnicu, Misurata, 19. april 2011.
Britanija, koja je pobunjenike već opskrbila pancirkama i satelitskim telefonima, objavila je kako će poslati 20 vojnih savjetnika koji bi pomogli pobunjenicima u koordinaciji.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je međutim, da im neće pomagati u vojnim operacijama.

Gadafijevi dužnosnici su upozorili da će britanska misija biti neuspjeh, te kako takvi planovi mogu samo produžiti borbe.

Portparol NATO-a Oana Lungescu, optimistična je glede uspjeha jednomjesečnih zračnih udara.

"Uništili smo širok spektar ciljeva: od tenkova i raketnih bacača, do oklopnih vozila i skladišta municije. Gadafija držimo pod pritiskom da zaustavi brutalna ubistva civila. Izazovan je to zadatak, ali mi postižemo uspjeh u slabljenju pukovnikove sposobnosti da oružje koristi protiv sopstvenog naroda", istakla je ona.

Optimista je međutim i Gadafijev sin, Seif al-Islam, koji je na državnoj televiziji izjavio: "Ja sam vrlo optimističan, mi ćemo pobijediti.".

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG