Dostupni linkovi

Libija: Neviđeno kršenje ljudskih prava


Demonstranti drže delove uništene kopije Zelene knjige napisan od strane Muamera Gadafi, Tobruk, 22. februar 2011.
Demonstranti drže delove uništene kopije Zelene knjige napisan od strane Muamera Gadafi, Tobruk, 22. februar 2011.
Savjet sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je nasilje koje nad demonstrantima u Libiji provodi Muamer Gadafi.

Nakon više od 300 mrtvih Svjetska je organizacija naložila hitnu obustavu terora. Nemiri bjesne bez pauze od 15.februara, a međunarodna zajednica sa strane posmatra neviđeno kršenje ljudskih prava.

Svih 15 članica Savjeta sigurnosti UN-a saglasno je da se nasilje koje Gadafi provodi nad svojim građanima mora zaustaviti. Nisu jedino rekli kako.

Oni su, nakon dva konsultativna sastanka, pozvali libijsko vođstvo da nađe načina kako udovoljiti zahtjevima demonstranata. Paralelno su pozvali humanitarne i organizacije za zaštitu ljudskih prava da se što prije probiju do Libije.

Lynn Pascoe, šef UN-a za politička pitanja izvijestio je Savjet o situaciji u Libiji. Tom je prilikom konstatovao da je ozbiljno zabrinut zbog nasilničkog odgovora Gadafijevog režima na gradjanske proteste.

"Vrlo snažno suosjećamo i tražimo prestanak nasilja. Ideja da se napada sopstveni narod potpuno je neprihvatljiva i tema koja otvara pravo pitanje o međunarodnom humanitarnom pravu", kaže on.

Rosemary DiCarlo, zamjenica američkog ambasadora u UN-u, rezimirala je poziciju Savjeta sigurnosti: "Danas je međunarodna zajednica jednoglasno kazala da osuđuje nasilje protiv civila u Libiji, da nasilje mora prestati odmah, a da vlasti imaju obavezu zaštiti prava naroda."

Promatrači su bili iznenađeni činjenicom da su svi, uključujući i Kinu i Rusiju, stali iza ovog proglasa. Zahtjev zamjenika libijskog ambasadora u UN-u, Ibrahima Dabašija, da se nametne "no-fly" zona nad Libijom kako bi se spriječile operacije zračnih snaga, nije uvrštena u izjavu.

Brzo usvajanje konkretnih sankcija


Nezadovoljan takvim odnosom, Dabaši, koji je protekle sedmice raskrstio s Gadafijem je ponovio: "Još jednom pozivam režim da zaustavi ubijanje libijskog naroda."

Ljudi tamo nemaju oružje i vjerujem da je tamo već počeo pokolj. Njegov je govor na TV bio znak pristalicama da počnu s genocidom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su poziv za pomoć, Bijeloj kući i Evropskoj uniji, ističući da smo svjedoci zločina prema čovječnosti.

Demonstrant pokazuje potrošenu municiju ispaljenu na protivnike Gadafija, Tobruk, 22. februar 2011.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je od Evropske unije "brzo usvajanje konkretnih sankcija" za one koji su odgovorni za represiju u Libiji.

Među ostalim je tražio prekid ekonomskih i financijskih odnosa s tom zemljom, mogućnost da se sudi odgovornima za nasilje, da im se zabrani dolazak na teritorij EU-a i da se kontroliraju njihova financijska kretanja".

Arapska liga suspendirala je sudjelovanje libijske delegacije na sastancima te organizacije, sve dok Tripoli ne odgovori na zahtjeve više hiljada demonstranata.

Nafta je ipak vrijednija od ljudskog života, rekao bi cinik. Niko se od svjetskih lidera nije osvrnuo na prkosni govor pukovnika Gadafija, bez obzira što njegova pojava na TV jasno pokazuje kako je izgubio vezu s realnošću.

Svi britanski dnevnici izvještavaju o događajima u Libiji

Nekoliko listova se usredotočuje na bogatstvo koje je obitelj Gadafi - libijski lider i osam sinova iz dva braka - stekla tokom više od četiri desetljeća na vlasti u Tripoliju.

Financial Times izvještava o pozivima antikorupcijskih organizacija da međunarodni inspektori otvore istragu o financijama vladajuće porodice i u međuvremenu zamrznu svu njenu imovinu u inozemstvu, od računa u bankama, preko nekretnina u Londonu do dionica u velikim zapadnim kompanijama.

List prenosi sadržaj jedne američke diplomatske depeše iz Tripolija, objavljene na WikiLeaksu, u kojoj je Libija opisana kao "Gadafi DD" jer je njegova obitelj preko unosnih državnih ugovora postala vlasnik najvećeg dijela privatnog sektora zemlje.

The Guardian piše da je obitelj Gadafi najvjerojatnije sakrila nekoliko milijardi dolara na tajnim računima banaka u Dubaiju, drugim zaljevskim emiratima i u jugoistočnoj Aziji.

Izvor novca je u prvom redu nafta, piše list i navodi jedno istraživanje prema kojem su godišnji prihodi od izvoza toga resursa po nekoliko milijardi dolara veći od rashoda libijske države u istom razdoblju.

Sumnja se, nakon što to još niko nije dokazao, da je novac otišao na privatne račune Gadafija i njegovih osam sinova, od kojih se jedan, Saif al-Islam, probio u, kako iscrpno izvještava The Times, "srce britanske poslovne i političke elite".

List piše da je Saif Gadafi na tome putu koristio "osobni šarm, obećanja o političkoj reformi svoje domovine i milijarde od nafte" te da je čak bio gost kraljevske obitelji u Bakingemskoj palači i dvorcu u Windsoru.

U redakcijskom komentaru na ovu temu Times traži da Britanija odmah zamrzne imovinu obitelji Gadafi, za koju tvrdi da pripada libijskom narodu, i zabrani njenim pripadnicima da London koriste kao "svoje privatno igralište".

"Postoji granica onoga što Britanija može učiniti protiv gangsterskog režima. To, međutim, nije opravdanje za pasivnost i vlada, kao i građani, moraju pokušati sve što mogu da taj režim ode s vlasti", konstatira Times.
XS
SM
MD
LG