Dostupni linkovi

Evropski Liberali najuporniji u podršci za BiH


Liberali evropskog parlamenta zalažu se za što brži ulazak BiH u Evropsku uniju, poručili su iz delegacije parlamentarne grupe Liberalnih demokrata iz Evropskog parlamenta koja ovih dana boravi u Bosni i Hercegovini.

U toku dvodnevnog boravka delegacija će se susresti sa najvišim predstavnicima vlasti u državnim i entitetskim organima, gdje će razgovarati o najbitnijim pitanjima za BiH i njenom priduživanju Evropskoj uniji.

Delegaciju parlamentarne grupe Liberalnih demokrata iz Evropskog parlamenta primila je predsjednica LDS-a BiH Lamija Tanović. „Mi imamo sasvim podudarna pitanja o nekim najvažnijim temama - promjene našeg ustava, promjene Izbornog zakona, uloge Evropske komisije u BiH. Mislimo da oni nisu krivci što je situacija u BiH ovakva, da je prije svega krivac naša vlast“
, kaže Tanović.

Članica grupe Liberalnih demokrata pri Evropskom parlamentu Sarah Ludfor kaže da će ustrajavati da BiH što prije uđe u Evropsku uniju.

„Mi predstavljamo najuporniju grupu u Evropskom parlamentu koja podržava da BiH što prije postane članica Evropske unije. Ključ ulaska u Uniju jeste shvatanje da morate imati izgrađenu vladavinu prava, da poštujete ljudska prava, kao i rad demokratskih institucija. Mi zaista želimo podržati BiH na putu ka Evropskoj uniji“, rekla je Ludfor.

Slovenački liberal Jelko Kacin kaže da je grupa Liberalnih demokrata uvijek podržavala napore u ukidanju viza za sve zemlje zapadnog Balkana i dodao:

„Nije istina to što se govori ovdje u BiH da ste vi zadnji. Vi već odavno imate taj program, tu je napravljen velik pomak dalje, ali, nažalost, sve nije bilo odrađeno. Mi smo sebi postavili za cilj da ipak BiH dobije slobodan vizni režim prije 15. obljetnice ne samo Dejtonskog sporazuma nego i prije 15. obljetnice srebreničkih događaja."
XS
SM
MD
LG