Dostupni linkovi

HRW: Libanski zvaničnici nisu zaštitili građane od eksplozivnih hemikalija


Muškarac stoji pored grafita na oštećenoj lučkoj zoni nakon velike eksplozije u Beirutu, Liban (11. avgust 2020.)
Muškarac stoji pored grafita na oštećenoj lučkoj zoni nakon velike eksplozije u Beirutu, Liban (11. avgust 2020.)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) ocenila je 3. avgusta da su najviši libanski zvaničnici znali za opasnost koju predstavlja visoko eksplozivni materijali uskladišteni godinama u bejrutskoj luci i nisu uradili ništa da zaštite ljude i njihovu imovinu.

U izveštaju o razornoj eksploziji koja se tamo dogodila pre godinu dana HRW je naveo da neki od tih zvaničnika sada pokušavaju da osujete istragu.

Izveštaj je objavljen uoči obeležavanja godišnjice eksplozije u kojoj je poginuo 214 ljudi, a ranjeno više od 6.000 i uništeno i oštećeno na hiljade stanova i firmi.

Eksploziji je prethodio veliki požar u lučkom skladištu pošto se zapalilo skoro 3.000 tona loše uskladištenog amonijum nitrata.

Eksplozija u Bejrutu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Godinu dana kasnije još se ne zna ko je naručio pošiljku hemikalija i zašto su ignorisana upozorenja o opasnosti koju predstavljaju.

U izveštaju na 650 strana pod naslovom "Oni su nas ubili iznutra", organizacija sa sedištem u Njujorku je objavila desetine dokumenata i poruka razmenjenih između libanskih zvaničnika o amonijum nitratu uskladištenom u luci.

"Akcije i propusti libanskih vlasti su stvorili nerazuman rizik po život", piše u izveštaju.

Beirut: Uništeni snovi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

HRW uz to navodi da postoje dokazi da su neki vladini zvaničnici predvideli moguće razaranje zbog prisustva amonijum nitrata i prećutno prihvatili rizik, što na osnovu libanskog zakona može da se graniči sa zločinom ubistva sa predumišljajem ili ubistvom iz nehata.

Navedena su imena libanskih lidera, uključujući predsednika Michela Aouna (Mišel Aun), tadašnjeg premijera Hassana Diaba (Hasan), bivšeg šefa libanske vojske, visokih bezbednosnih zvaničnika, nekoliko ministara između ostalih osoba koje su informisane o rizicima skladištenja amonijum nitrata u gusto naseljenom trgovačkom i stambenom području ali nisu preduzeli neophodne mere da zaštite javnost.

Libanski zvaničnici su rekli da su znali za hemikalije, da su se time bavili jer nisu za to zaduženi.

Beirut: Dan poslije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Preživeli u eksploziji i porodice žrtava pozvali su na međunarodnu istragu jer nemaju poverenja u libanski sudski sistem, za koji HRW kaže da nije nezavisan, te da visoki zvaničnici imaju imunitet i postoji čitav niz proceduralnih i sistematskih propusta u libanskoj istrazi.

Brod Rosus sa oko 2.750 tona amonijum nitrata doplovio je do Libana 2013. godine, a plovio je iz luke Batumi u Gruziji navodno u luku Beira u Mozambiku.

U bejrutsku luku je pristao da utovari tešku mašineriju, ali se pokazalo da je tovar preveliki i posada je odbila da to učini.

Libanske vlasti su ubrzo zaplenile brod jer lučke takse nisu plaćene i nikad više nije isplovio.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG