Dostupni linkovi

Lex Perković: Je li moguć kompromis prije sankcija?


Ilustracija
Europska komisija zbog hrvatskog postupanja oko tzv. „Lex Perković“ za desetak radnih dana uvodi sankcije Hrvatskoj. Iako premijer Zoran Milanović ne odustaje od namjere da tek za 10 mjeseci ukine vremensko ograničenje za europski uhidbeni nalog, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja se tome protivi vjeruje da će Hrvatska ipak izbjeći sankcije. Je li na vidiku neki kompromis?

Iako je ministar pravosuđa najavio da će Vlada sa sjednice u četvrtak poslati u saborsku proceduru izmjenu zakona kojom bi se ukinulo vremensko ograničenje europskog uhidbenog naloga, ali tek od 1. srpnja sljedeće godine, te točke nije bilo na dnevnom redu, navodno zbog neslaganja u vladajućoj koaliciji. Tek je premijer Zoran Milanović na početku sjednice u četvrtak kazao kako treba još nekoliko dana za konzultacije i da Hrvatska neće pretrpiti nikakvu štetu.

„Strpimo se još malo. Nema kocke, nema ugrožavanja nacionalnih interesa. Nema štete ni jedne jedine funte ili penija, odnosno eura kada su u pitanju europski fondovi, jer je to naprosto nemoguće“, kazao je Milanović.

A na pitanje zašto izmjena tog zakona u četvrtak nije bila na dnevnom redu, odgovorila je nakon sjednice ministrica vanjskih poslova i šefica druge po redu stranke vladajuće koalicije – narodnjaka – Vesna Pusić, i to u vrlo optimističnom tonu:

„Biti će na vrijeme i s voljom. Rješavamo problem na razuman način. Ja sam vrlo optimistična – problem ćemo riješiti i temeljem toga za Hrvatsku neće biti nikakvih negativnih posljedica. Po onome kako stvari sada stoje sve ide u tom pogledu u razumnom i dobrom pravcu“, navela je Pusić.

Ministrica Pusić se od početka protivila manevriranjima Vlade oko „Lex Perković“ i tražila da se poštuje ono što je bilo dogovoreno s Europskom unijom. Možda je njen optimizam i rezultat činjenice da joj se u otporu Milanoviću pridružio još jedan manji koalicijski partner u Vladi – Istarski demokratski sabor (IDS).

Predsjedništvo IDS-a pozvalo je u četvrtak na razum, upozoravajući da zaoštravanje odnosa sa Bruxellesom nije dobro. Kako su europski izbori u svibnju sljedeće godine, ako se uvedu sankcije Hrvatskoj, taj se problem neće dirati bar dvije godine, kazao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić:

„Mi ćemo poduprijeti ideju Hrvatske narodne stranke, za koju očekujemo da će je poduprijeti i Hrvatska stranka umirovljenika, da zakon stupi na snagu odmah čim se donese, dakle objavom u 'Narodnim novinama'. Želimo vjerovati da će narednih dana doći do smirivanja stanja.“

On je kazao kako IDS i on osobno nisu konzultirani kod donošenja „Lex Perković,“ i da je jedan partner – čitaj SDP – doveo odnose Hrvatske i Europe u krizu.

Preispitati prioritete

Da je mogući kompromis na vidiku, potvrdio je citirajući neimenovani izvor iz Vlade i riječki „Novi list“, preko kojeg se obično plasira vladine stavove.

Hrvatska ima još desetak radnih dana vremena do uvođenja sakcija, kazao danas je šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

„Trebamo biti optimisti. Vidjet ćemo što će učiniti hrvatska Vlada i hrvatska strana zajedno s Europskom komisijom. Svi tražimo nekakvo rješenje i nadamo se da se sankcije možda neće morati ni dogoditi“, kazao je Baričević.

Uvođenje sankcija ovisi o postupcima hrvatske Vlade, upozorio je i hrvatski europarlamentarac, ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi i Milanovićev protivnik na izborima za Račanovog nasljednika na čelu SDP-a Tonino Picula.

„Čini mi se da je sada vrijeme da se preispitaju prioriteti. Ako je Vladi stalo, a to je bilo i najavljeno kao idući važan cilj, da Hrvatska uđe u Schengenski prostor, tada treba djelovati. Treba neke stvari promijeniti kako bi Europska komisija možda - za to ima prostora - ovu odluku suspendirala“, ocjenjuje Picula.

Protiv Milanovićeve tvrdoglavosti su oporba, analitičari, dobar dio javnosti, ali tek rijetki u njegovoj stranci SDP-u. Nekadašnja Račanova glasnogovornica, a sada kandidatkinja za potpredsjednicu zagrebačkih socijaldemokrata, medijska konzultantica Aleksandra Kolarić kaže za naš radio kako u vrhu SDP-a sigurno ima ljudi koji se ne slažu sa Milanovićevim postupanjem oko „Lex Perković“, ali šute – što nije dobro za stranku.

„Smatram da je ovo trenutak u kojem treba ipak poslušati svoju savjest, a ne svoju komociju i svoj oportunizam. Razumijem zašto šute, razumijem da se boje, ali mislim da je ovo trenutak u kojem treba postupiti u skladu s vlastitim političkim integritetom. Premijer bi se morao u cijelosti vratiti na onu poziciju na kojoj smo bili, znači - mi moramo poštovati potpisano“, zaključuje Aleksandra Kolarić.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG